Stewart lát benne valamit

Stewart lát benne valamit

A háromszoros Forma-1-es világbajnok, Sir Jackie Stewart ismét felvetette, hogy a pilótáknak edző kellene. Ezzel szerinte elkerülhetők lennének az olyan hibák, mint amit Lewis Hamilton és Nico Rosberg követett el a Kanadai Nagydíjon. Mint emlékezetes, a két pilóta nem vette észre, hogy piros a bokszutca lámpája, és belehajtottak az előttük álló autóba.

“Az F1 egyik gyengesége, hogy nincsenek edzők” – mondta Stewart. “Ez az egyetlen sportág, ha jól gondolom, ahol nincsenek trénerek. A fociban, a rögbiben, a krikettnél vannak edzők. Wimbledonba (tenisz) rengeteg érkezik belőlük, és meglátszik a különbség. Tiger Woods 10 métert sem tesz meg az edzője nélkül, azonnal megvizsgálják az ütését. Gyors vagy lassú volt-e, megfelelő-e az izommozgás? Az autóversenyzők meg még mindig azt állítják, egyáltalán nincs szükségük segítségre” – tette hozzá a brit.

Stewart ezzel Lewis Hamilton kijelentésére reagált, amiben azt mondta, neki nem kell tanács senkitől, csak az apjáét fogadja meg.

“Amikor felvetjük a versenyzőknek, hogy szükségük lehet edzőre, ellenállnak. Nem értem, miért. El sem tudják képzelni, hogy előnyük származhat belőle, miután már eljutottak abba a zónába, ahol versenyeznek” – beszélt az autosport.com-nak Stewart.

A 3-szoros világbajnok szerint a legfontosabb a kommunikáció fejlesztése lenne. Úgy véli, a montreali eset is azért történt, mert túl sok zavaró tényező volt, sok dolog járt a fiatal versenyzők fejében, és nem jutott el hozzájuk az információ, hogy a kijárat zárva van.

“Amikor a bokszba hajtottak, esélyük volt jó helyezésre, és felfokozott állapotban voltak, meg kellett volna őket nyugtatni. Ehhez pedig már pszichiáteri tudás kell, és itt képbe is kerülnének az edzők. Aki beszél hozzájuk, annak profinak kell lennie a kommunikációban. A megfelelő szavakat kell használnia, a megfelelő dolgokat hangsúlyoznia. Kanadában ez nem történt meg, nem készítették fel őket lelkileg a verseny folytatására” – tette hozzá a korábbi pilóta. 

Stewart ugyanakkor úgy vélte nem korábbi versenyzőkből, sokkal inkább mérnökökből lehetnének a legjobb edzők. Akik tisztában vannak az autóban, a verseny alatt zajló dolgokkal. Arra is rámutatott, nemcsak a versenyzőknek, de a csapat többi tagjának is jól jönne a tréning, hogy felfokozott helyzetben is a legjobb döntéseket hozzák meg.