A skót versenyző a jelenlegi mezőny legidősebb tagja, de nem csak ebben tűnik ki kollégái közül. 14 éves F1-es karrierje során eredményeivel a legnagyobbak közé emelkedett, annak ellenére, hogy a világbajnoki címet sosem sikerült megszereznie. Michael Schumacher, Alain Prost és Ayrton Senna után ő szerezte a legtöbb pontot, és állt legtöbbször dobogóra a versenyzők közül, de rajtjai számában is az első ötbe tartozik.

A szokásos alsóbb versenyosztálybeli szereplések után Coulthard 1993-ban lett a világbajnok Williams csapat tesztpilótája, majd 1994-ben, Ayrton Senna halála után kapott versenyzési lehetőséget. 1996-ban a McLarenhez szeződött, ahol egészen 2004-ig versenyzett, kiérdemelve ezzel a minden idők leghűsgesebb pilótája címet. Az ezredforduló környéki években többször is küzdelemben volt a bajnoki címért, de előbb Mika Häkkinen, majd Schumacher évei következtek.

A mclarenes időszak végén egyre gyengébb eredmények után Coulthard 2005-ben szinte másodvirágzásba kezdett a szabadabb légkörű Red Bullnál, rendszeres pontszerző volt, 2006-ban pedig a Monacói Nagydíjon – amit korábban kétszer is megnyert – megszerezte a csapat első dobogós helyezését is. 37 éves kora ellenére még egyáltalán nem akarja abbahagyni a versenyzést, ha tudja, idén újra bizonyíthatja, hogy még nem öreg a Forma-1-hez.