A nagyok

Räikkönen

Kimi a favorit

Kimi a favorit


Kimi Räikkönennel egyszerű dolgunk van, a finn pilóta a favorit. A téli tesztek alapján Kimi a legjobb autóban ül, és jól is érzi magát – jó néhányszor még csapattársánál is sokkal gyorsabb volt a Ferrarival. Räikkönen tavaly a szezon második felére tökéletesen megtalálta a helyét a csapatnál, így ha a szerencse is mellé áll – azaz megbízható autót kap -, akkor egyértelműen ő a legesélyesebb a bajnoki címre 2008-ban is.

VEZESS.HU tipp: másodszorra is bajnok lesz

Massa

Csapattársa, Felipe Massa már más kérdés. A brazilra nehéz idény vár, idén eldőlhet, hogy “teljes jogú” bajnoki aspiráns-e, vagy a Rubens Barrichello-féle másodhegedűsi szerepbe szürkül bele. Kétségtelenül gyors versenyző, jól megy az időmérőkön, de csak a pole-ból tud nyerni. Nyomás alatt mintha nem lenne benne elég tűz, akarás. Neki ezt kell levetkőznie, különben gyorsan lemarad Kimitől.

VEZESS.HU tipp: viszonylag korán másodhegedűssé válik

Hamilton

Hamilton bajnok lehet

Hamilton bajnok lehet


A tavalyi csodagyerek, Lewis Hamilton ugyancsak nehéz idényre készülhet. A McLaren a teszteken egy hajszállal a Ferrari mögött járt, az első versenyeken hátul pisloghat a vörösök mögött. Bár azt állítja, hogy nem érez nagyobb nyomást, mint tavaly, idén mindenképp hatalmas elvárásoknak kell megfelelnie – tavaly pedig épp az utolsó pillanatban omlott össze, amikor már mindenki őt könyvelte el világbajnoknak.

VEZESS.HU tipp: Räikkönennel és Kovalainennel küzd a bajnokságért

Kovalainen

Kovalainen elbánhat Hamiltonnal

Kovalainen elbánhat Hamiltonnal


Hamiltont az új csapattárs, Heikki Kovalainen is megszorongathatja: a finn versenyző a teszteken egyáltalán nem tűnt rosszabbnak nála. Ha Kovalainen valóban egyenlő elbánásban részesül, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy ő is a bajnokságért küzdjön, amihez jó alapot adhat tavalyi szereplése – a rutinos Fisichellát 9 ponttal verte meg a Renault-nál. A finn nagy lehetőség előtt áll.

VEZESS.HU tipp: Hamiltonnal egyenlően teljesít, küzd a bajnokságért

BMW Sauber

Heidfeld győzhetne végre

Heidfeld győzhetne végre


A BMW Sauber 2007-ben egyértelmű fölénnyel verte meg a középmezőnybeli riválisokat, 2008-ra pedig az első futamgyőzelmet tűzték ki célul. Ennek ellenére elég döcögősen indult az idei autó karrierje, Nick Heidfeldtől és Robert Kubicától legalább annyi panaszt lehetett hallani, mint bizakodó szavakat.

Szerencsés körülmények között összejöhet a futamgyőzelem, de egyelőre nem látszik, hogy a két nagy nyakára nőttek volna. Hiedfeldnek nagyon kijárna már az első futamgyőzelem, de akár a lengyel is lehet mázlista.

VEZESS.HU tipp: rendszeres pontszerzők, egy-egy dobogó, esetleg győzelem


Alonso a Renault-t is ejti?

Fernando Alonso a mclarenes kitérő után hazatért a Renault-hoz, de ez sajnos nem garancia semmire, a teszteken még nem találtak vissza az élre. Alonso megint egy gyors újoncot kap csapattársnak, ami a tavaly történtek után talán nem a legszerencsésebb.

Ha nem jön be a Renault, hogyan tovább?

Ha nem jön be a Renault, hogyan tovább?


Flavio Briatore azonban biztosan jobban kézben tartja majd Nelson Piquet-t, de ezzel együtt is kérdés, hogy Alonso hogy érzi majd magát a csapatnál. A spanyol idén jó esetben is csak dobogós helyezésekre számíthat. Nem tudni, hogy mennyire tépázta meg a mclarenes kaland az önbecsülését, de ha nagyon gyengén szerepel a Renault, akkor idén is várhatjuk a panaszokat, és talán év végén már a Ferrarihoz vagy a BMW-hez vágyakozik tovább lépni.

VEZESS.HU tipp: pontok a középmezőnyben, Alonso dobogóra állhat, de folyton baja lesz a Renault-val is

Nekik is összejöhet

Jól mentek a téli tesztek a Williamsnek. Nico Rosberg egyelőre teljesen elkötelezett a csapat iránt, és sikerre éhes, így nem lepődnénk meg, ha borsot törne a Ferrari és a McLaren versenyzőinek orra alá. Kazuki Nakajimára inkább csak az interlagosi bokszutcai baki miatt emlékszünk, de a teszteken tartotta a tempót tapasztaltabb csapattársával, így őt is a rendszeres pontszerzők közé várjuk.

Webber talán előreléphet

Webber talán előreléphet


A Red Bull 2007 végén már gyorsnak tűnt, de a sorozatos hibák nem segítettek. Ha idénre sikerül kijavítaniuk azt a fránya sebességváltót, akkor Mark Webber akár dobogóra is állhat, a versenyeken nagy küzdő veterán David Coulthard azonban hátrányban lesz gyenge időmérős formája miatt.

VEZESS.HU tipp: a Williams rendszeres pontszerző lesz, akár dobogón, a Red Bullt a középmezőnybe várjuk, Webbert a dobogóra

A sereghajtók

A Toyotánál már rég ideje lenne eredményeket felmutatni, de sem a tesztek, sem a nyilatkozatok alapján nem lehet eldönteni, hogy mire is jutnak. Érdemes lesz Timo Glockra figyelnünk, a 2007-es GP2-bajnok biztosan ég a bizonyítási vágytól, és mára elég érett hozzá, hogy teljesítsen is.

Ross Brawn és tucatnyi más szakember megszerzésével ugyan biztosan erősödött személyi oldalon a Honda csapata, de a teszteken sajnos semmi eredmény nem látszik ilyen rövid idő alatt. A kincstári optimizmusból még nem fogytak ki, Jenson Button, és Rubens Barrichello is fejlődésről beszél, szerintünk azonban a 2007-es szenvedés folytatódik majd.

Újabb pocsék év a Hondának?

Újabb pocsék év a Hondának?


A Toro Rosso jól kezdhet a már bejáratott tavalyi autóval, Sebastian Vettel akár pontokra is vadászhat az idény elején, de túl sok jóra nem számíthatnak. Vijay Mallya talicskaszám önti a pénzt a Spykerről Force Indiára keresztelt csapatba, így kis szerencsével a kicsi, de tapasztalt és elszánt gárda villanthat majd alkalmanként, akár még pontot is szerezhetnek.

A Super Aguri épp csak az  utolsó pillanatban érkezett tulajdonost mutathatja fel, így nekikezdhet 2008-nak, érdemi eredmények biztosan nem várhatók, az is elég, ha befejezik a szezont.

VEZESS.HU tipp: a Toyotának idén sem jön össze, a Honda szenvedni és szégyenkezni fog, a Toro Rosso és a Force India akár pontokat is gyűjthet, a Super Aguri talán végigcsinálja a szezont