A Renault ma délután Párizsban mutatta be új autóját, és a csapat 2008-as összeállítását. A csapatfőnök, Flavio Briatore meg van győződve róla, hogy a tavalyi gyenge szezon után a Renault újra az élre tör.

A recept: Alonso és egy  jó autó

“Elég erősek vagyunk, hogy túljussunk a csalódáson. A Renault sokat áldozott a jövőre, az enstone-i kompjuteres áramlástani programra, ez pedig biztos alapot nyújt az előrelépéshez. Az új autó irányváltást jelent, a tervezésnél merészek voltunk. Ha ehhez még hozzávesszük Fernando képességeit, akkor egy nagyon erős kombinációt kapunk” – mondta az olasz.

“Ne feledjük, 2007-ben egy rossz autóval lettünk harmadikok, amit az idény felétől nem is fejlesztettünk. 2008-ra jó autónk van – és egy világbajnok pilótánk. Ígéretes kilátások” – tette hozzá.

Másodperces hátrány

A nagy formajavulást hozó Alonso azonban egyelőre jóval óvatosabban fogalmaz, a sikerig még sok-sok munkát ígér.

“Jelenleg még fel kell zárkóznunk az élcsapatokhoz, a McLarenhez és a Ferrarihoz, eléggé le vagyunk maradva. Egyelőre nincs esélyünk a dobogós helyezésekért és a győzelemért küzdeni, tehát ez a fő cél a téli tesztek alatt. Két-három tized lemaradást könnyű behozni, de nyolctizedre, egy másodpercre lenni, ahogyan most mi is állunk, már elég nehéz” – magyarázta Alonso Párizsban.

“A Renault tavaly nem volt elég versenyképes, ezen kell idén változtatni. A csapat nagyon keményen dolgozik az autó hibáinak kijavításán, és én is segítem őket a tapasztalatommal. Reméljük, hogy a jó irányba haladunk. Nem lesz könnyű, mert a többi csapat is fejlődik. Be kell hoznunk a tavalyi másodperces hátrányt. Hogy hogyan? Többet kellene dolgoznunk, mint nekik, de ez lehetetlen, mert az első versenyig csak egy hónap van, tehát jobban kell dolgoznunk. Meglátjuk, sikerül-e” – mondta a kétszeres világbajnok.   

Piquet nem lesz Hamilton

Piquet nem kérdőjelezi meg Alonso pozícióját

Piquet nem kérdőjelezi meg Alonso pozícióját

Piquet nem kérdőjelezi meg Alonso pozícióját


Alonso idén új csapattársat kap, 2008-ra a tavalyi tesztpilótát, az ifjabb Nelson Piquet-t léptették elő versenyzővé a Renault-nál. A 22 éves brazil tudja, hol a helye a csapatnál, és egyelőre a tanulást érzi a legfontosabbnak:

“Azt hiszem, eleinte mindenképp tanulnom kell. Ha egyszer ráérzek a ritmusra, elég gyors leszek, akkor más lesz a helyzet, de egyelőre tanulnom kell. Nem becsülöm alá a Forma-1 nehézségét.”

Piquet szerint a Renault-nál nem alakulhat ki olyan helyzet, mint tavaly a McLarennél Alonso és az újonc Lewis Hamilton között:

“Szerintem Flavio tökéletesen helyre tudja tenni a pilótákat, tudja, hogyan beszéljen velünk, hogyan irányítson.Nem hiszem, hogy gondunk lenne, Flavio nem is engedné. A sajtó ugyan arról beszél, hogy mit is kellene tennem, hogyan kelene bizonyítanom, de nekem csak annyi a dolgom, hogy jól végezzem a munkám. Én járnék rosszul, ha ellentétek alakulnának ki, Fernando már kétszeres bajnok! Flavio és Fernando már rég egy csapat, butaság lenne ellenségeskednem. A legjobb, ha tanulok, ha pedig lehetőség adódik a győzelemre, akkor győzök” – oszlatta el az esetleges belharc lehetőségét Piquet.

Grosjean és di Grassi

Grosjean és di Grassi

Grosjean és di Grassi


GP2-es utánpótlás

A Renault teszt- és tartalékversenyzője 2008-ban a GP2 sorozat tavalyi második helyezettje, a brazil Lucas di Grassi lesz – Piquet is ugyanilyen eredménnyel került a csapthoz 2006 végén -, a GP2 Asia első két futamának győztese, Romain Grosjean pedig csak a tesztelésben segíti a csapatot.