Legközelebb az ajtót mutatják a sumákoknak

Legközelebb az ajtót mutatják a sumákoknak

Tavaly a McLaren több fordulónyi tárgyalás után a konstruktőri bajnokságból való kizárást, és 100 millió dolláros bírságot kapott azért, mert főtervezőjük, Mike Coughlan titkos adatokat fogadott el a ferraris Nigel Stepney-től, és azokat a csapat néhány tagja meg is próbálta hasznosítani.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley szerint ha a jövőben újra hasonló ügy kerül terítékre, az érintett csapat nem fogja megúszni kizárás nélkül.

“Sosem lehet megakadályozni az olyan információk terjedését, amely az emberek fejében van, de az írott és elektronikus formátumú adatok továbbítását igen. Ha hajlandóak vagyunk az ellenőrzésre – ahogy ezt bizonyítottuk is -, akkor az ilyen információk hasznosítása nagy butaság lenne, mert a modern Forma-1-ben ez nem történhet nyom nélkül” – magyarázta Mosley a Forma-1 hivatalos oldalán.

“Legközelebb, bármelyik csapatról is legyen szó, nem hiszem, hogy a bajnokságban maradhat. A McLaren esetében mindenki sápítozott, hogy ó, 100 millió dollár!, de a másik lehetőség a kizárás lett volna, ami még sokkal többe került volna nekik!”

Mosley elégedett azzal, ahogy a szervezet a kémügyet kezelte, nem lát hibát az eljárásukban.

“Szerintem minden szakaszban a legmegfelelőbben cselekedtünk. Az első meghallgatáson nagyon gyanakvóak voltunk, nem hittük, hogy csak Mike Coughlan érintett egyedül, de nem volt elég bizonyítékunk. A második tárgyaláson már megvolt a bizonyíték, és bár a brit sajtó nagyon keményen támadott minket, az elfogulatlan szemlélőnek ez elég volt. Részletesen megvizsgáltuk az emaileket és mindent, a bizonyíték pedig teljesen világos és meggyőző volt. Persze akik nem akarják elhinni, azok ma sem hiszik.”