A 2000-es évek nagy részében a vérfrissítés csak egy-két, esetleg három versenyzőre korlátozódott a Forma-1-ben, a csapatok pedig egymás között adogatták az ezredfordulóig beszerzett versenyzőiket.

Idén azonban a szezon befejeztére hét olyan versenyző lesz, aki idén kapott először valódi lehetőséget arra, hogy megmutassa, mire is képes a motorsport csúcskategóriájában. De kik is jöttek idén, mire jutottak? Merre tartanak? Tabló a 2007-es újoncokról.

Lewis Hamilton

Hamilton a bajnoki esélyes

Hamilton a bajnoki esélyes


A McLaren 22 éves újoncát senkinek sem kell bemutatnunk, vele kapcsolatban nem is megyünk részletekbe, hiszen az egész év arról szólt, hogy a kezdő fiú hogyan keserítette meg a kétszeres világbajnok Fernando Alonso életét. Minden idők legképzettebb, az F1-re legjobban felkészült újonca, aki bő egy hét múlva minden idők legfiatalabb és első újonc világbajnokává válhat.

Csapat: McLaren
Teljesített futamok: 16
Pontok: 107
Helyezés: 1.
vezess.hu osztályzat: 5

Heikki Kovalainen

Kovalainen elverte a veterán Fisicót

Kovalainen elverte a veterán Fisicót


A Renault-s finn 2005-ben a GP2 második helyének megszerzése után úgy döntött, hogy egy évre a francia csapat tesztpilótája lesz, Fernando Alonso távozásával pedig megörökölte a versenyzői helyet. Az első versenyen szegény Heikki csúnyán leszerepelt, esett-kelt a pályán Melbourne-ben, a csapatfőnök Flavio Briatore nyilvánosan szégyenítette meg ezután. Az idény közepére a pilóta azonban magára talált, a  Brit Nagydíj óta minden versenyen pontot szerez. Mostanra 9 ponttal előzi meg a veterán Fisichellát, a két héttel ezelőtti Japán Nagydíjon második helyével pedig megszerezte pályafutása első, és a csapat idei egyetlen dobogós helyezését.

Jövője ígéretes, kivéve, ha Alonso visszatér a csapathoz, mert lehet, hogy a spanyol nem tűr meg maga mellett egy erős versenyzőt. Hamarosan kiderül.

Csapat: Renault
Teljesített futamok: 16
Pontok: 30
Helyezés: 7.
vezess.hu osztályzat: 4

Sebastian Vettel

A német Vettel a BMW Sauber tesztpilótájaként kezdte az idényt, majd Nick Heidfeld kérésére kispadra ültették. Robert Kubica kanadai balesete után azonban az akkor még csak 19 éves pilóta lehetőséget kapott a versenyzésre az Amerikai Nagydíjon. A lehetőséget egy ponttal hálálta meg, beírva magát ezzel a Forma-1 történetébe, mint a legfiatalabb pontszerző.

Vettelnek nem ez volt az idei egyetlen szerencsés lehetősége: az Európai Nagydíj után kirúgott Scott Speed helyére ugyanis őt invitálta a csapatfőnök Gerhard Berger. Miután a BMW elengedte, a német a Magyar Nagydíjon mutatkozott be a Toro Rossónál. Az első néhány versenyén nem mutatott sokat az új csapatnál, de a két héttel ezelőtti Japán Nagydíjon már a szerencsés taktikának, és persze képességeinek köszönhetően a harmadik helyig kapaszkodott előre, hogy utána egy fura balesetben kiejtse magát és Mark Webbert is.

Vettel a legfiatalabb pontszerző

Vettel a legfiatalabb pontszerző


A Kínai Nagydíjra azonban újra felszívta magát Vettel, és remek versenyzéssel a negyedik helyre vitte be a mezőny végi autót.

Vettel 2008-ra is szerződéssel rendelkezik a Toro Rossónál, de voltak akik Fernando Alonso lehetséges pótlásaként emlegették.

Csapat: BMW Sauber/Toro Rosso
Teljesített futamok: 7
Pontok: 6
Helyezés: 14.
vezess.hu osztályzat: 4

A tuti befutók után lássuk a kevésbé sikeres versenyzőket!


Adrian Sutil

A Spyker 24 éves német pilótája a látványos eredmények hiánya ellenére is az év jól vizsgázó újoncai közé tartozik: bizonyítja ezt az is, hogy az év első felében szinte megette reggelire a nála jóval tapasztaltabb, az F1-ben harmadik évét töltő csapattársát, Christijan Alberst – akit ki is rúgtak. Nagyot villant a német Monacóban, ahol az esős szombati szabadedzést megnyerte.

Sutil nagy ígéret

Sutil nagy ígéret


Sutil az év utolsó harmadára bevetett, jobb teljesítményű B-Spykerrel már egészen jól szerepel, a Belga Nagydíjon keményen küzdött a középmezőnyben, a Japán Nagydíjon pedig megszerezte karrierje és a Spyker idei első pontját, miután az őt szabálytalanul megelőző Vitantonio Liuzzit megbüntették.

A mezőny legígéretesebb fiataljai közé tartozik, jövőre is szerződése van a Spykerhez, de németként őt is hírbe hozták már, mint Alonso potlását.

Csapat: Spyker
Teljesített futamok: 16
Pontok: 1
Helyezés: 19.
vezess.hu osztályzat: 4


Anthony Davidson

Davidsonnak nem jött össze

Davidsonnak nem jött össze


A 28 éves brit egy kicsit kakukktojás, mert teszt- és tartalékpilótaként már 2001 óta jelen van az F1-ben, de az idei év előtt nem fejezett be versenyt soha, pedig 2002-ben a Minardival kettő, majd 2005-ben a BAR-nál egy alaklommal futamon is autóba ülhetett. Davidson idén a Super Agurival inkább szerencsétlennek, mint ügyetlennek tűnik, láthatóan igyekszik, az edzéseken, az időmérőkön az autója erején felül teljesít, de a pontok eddig valahogy elkerülték.

Davidson minden valószínűség szerint jövőre is folytathatja a leafieldi kiscsapatnál.

Csapat: Super Aguri
Teljesített futamok: 16
Pontok: 0
Helyezés: 22.
vezess.hu osztályzat: 3

Markus Winkelhock

Winkelhock az esőben villant

Winkelhock az esőben villant


A 26 éves német csak epizódszereplő volt az idényben, de ezt a szerepet remekül játszotta: az Európai Nagydíjon a kirúgott Christijan Albers Spykerébe ültetve Winkelhock a zseniális gumiválasztásnak köszönhetően a zuhogó esőben a teljes mezőnyt megelőzte, és a leggyengébb autóval körökön keresztül vezette a futamot. A pünkösdi királyság végét a futam újrarajtoltatása hozta el, amikor egyenlő feltételekkkel már nem bírt a többiekkel a spykeres, később pedig műszaki hiba miatt ki is esett.

Winkelhock a nürburgringi bravúr után szponzor hiányában nem kapott több lehetőséget.

Csapat: Sypker
Teljesített futamok: 1
Pontok: 0
Helyezés:
vezess.hu osztályzat: 3

Kazuki Nakajima

A 22 éves japán a Kínai Nagydíj után azonnal visszavonult Alexander Wurz  helyére ülhet be a Brazil Nagydíjon a jövő héten. Nakajima idén a GP2-sorozatban az 5. helyen végzett, a Williamsnél pedig öt alkalommal vezetett a pénteki szabadedzéseken, és több mint 7000 km-t teljesített a teszteken.

Nakajima Brazíliában bizonyíthat

Nakajima Brazíliában bizonyíthat


A brazíliai próba a jövő évre megalapozhat egy szerződést a csapatnál, de az is lehetséges, hogy a Toyota így szeretné a blamázs kockázata nélkül felmérni, hogy a gyári csapatban hogy állná meg helyét pártfogoltjuk.

Csapat: Williams
Teljesített futamok:
Pontok:
Helyezés:
vezess.hu osztályzat: ?