Az idény előtti teszteken a Toyota nem szerepelt valami jól, de az eddigi három versenyen azért sikerült pontokat gyűjteniük, jelenleg az ötödik helyen állnak a bajnokságban. John Howett, a Toyota Motorsport elnöke értekeli a helyzetet, és a kilátásokról is beszél.

“Két-három kihívásnak is meg kell felenünk most, az európai szakasz kezdetével. Az első, hogy megőrizzük a helyünket a középmezőny elején, hogy biztosítsuk, hogy nem csúszunk vissza. Előretekintve pedig a fő cél, hogy beérjük és megelőzzük a BMW-t”

A fejlődés állandó kérdés a Toyotánál, amióta csak az F1-be érkeztek öt évvel ezelőtt. Sajnos a csapat teljesítménye azóta hullámzó, egyszer lenn, egyszer fent. “2005-ben a miénk volt a legmegbízhatóbb autó a pályán, de 2006-ban, a V8-as motorokra történt váltás, és számos egyéb szabályváltozás után sok megbízhatósági problémánk akadt. A tavalyi év azonban nyilvánvalóvá tette, hogy képesek vagyunk nagyot fejlődni az idény folyamán, a lassú kezdet után versenyképes pozícióba kerültünk a szezon végére. Idén is pontosan ezt szeretnénk végrehajtani, de azt is tudjuk, hogy van még négy-öt-hat csapat, amelynek ugyanez a célja” – magyarázta Howett.

A Toyota csak vegetál a Forma-1-ben

A Toyota csak vegetál a Forma-1-ben

A Toyota csak vegetál a Forma-1-ben


A csapat versenyzőiről a brit szakember elégedetten beszél, még a kívülről állandóan kritizált Ralf Schumachert is védelmébe veszi: “Jarno [Trulli] malajziai teljesítménye eddig a legszebb, nagyszerű verseny volt. De a gumik és az autó beállításai közelebb is állnak Jarno stílusához, mint Ralféhoz. A legutóbbi teszten sikerült javítanunk a helyzeten, úgy hisszük, hogy Ralf most már jobban ki tudja majd használni az autó potenciálját.”

Természetesen a Spanyol Nagydíjra a többi csapathoz hasonlóan a Toyota is új fejlesztéseket hoz, megújul a motor borítóeleme, az autó hátsó része, és a padlólemezen is változtatnak.

“A tapasztalatlan szemlélő talán nem lát majd óriási változást, de sok területen fejlesztettünk, javult a teljesítmény. Persze tudjuk, hogy a többiek is keményen dolgoznak, a viszonylagos előrelépés a legfontosabb” – fejezte be a brit szakember.