Ahogy írtunk róla, versenyzői nyomására végül a BMW is beállt a sorba, és a pénteki szabadedzéseken nem alkalmaz tesztpilótát. Sebastian Vettel, a BMW 19 éves német tesztpilótája, akinek eredetileg épp ez lett volna a szerepe, most csalódott.

“Természetesen csalódott vagyok, de a kritika főleg a tesztelérse vonatkozó szabályokat érheti. Kérdezzenek csak meg másokat, például Nelsinhót [Piquet – a Renault tesztpilótája], akik ugyanebben a helyzetben vannak, ők is így éreznek.”

Nálunk a kispadon marad

Nálunk a kispadon marad


A szabályok, amelyek miatt idén a tesztpilóták háttérbe szorultak, a következők: 2007-ben a csapatok megegyezése alapján csak 30 000 km-t tesztelnek, a pénteki szabadedzéseken pedig – a korábbiaktól eltérően – nem három, hanem csak két autót használhatnak. Vettel reméli, hogy a mostani helyzet ráébreszti a csapatok vezetőit, hogy ők is rosszul járnak, ha a jövendő versenyzőik nem kapnak elég lehetőséget a felkészülésre. Hogy a változás mikor és hogyan történhet, arról az ifjú német is csak találgat:

“Nem hiszem, hogy idén [változik valami], de remélem, hogy a jövőben igen. Tavaly eleget mehettünk. Talán minden csapat alkalmazhatna három autót, bár nem tudom, hogy mennyire lenne megvalósítható, hogy egyszerre 33 legyen a pályán. De miért ne?”

“Nem én csinálom a szabályokat, arra ott vannak a szakértők. De ez nem jó a fiatal versenyzőknek. Mindenki azt szeretné, hogy a versenypilóták minél többet vezethessenek, de vannak pilóták, akik már hosszú évek óta a Forma-1-ben vannak, és még mindig ők mennek tesztelni egész hétre a versenyek előtt” ? panaszkodott Vettel.