Habár az utóbbi években több nagy világmárka törekedett a fenntarthatóbbá tételre, a ruhaipar még mindig jelentősen megterheli a bolygót. Megoldást a pazarlás megszűnése, illetve a teljes egészében fenntartható anyagok használata jelentene, ám mindkét dolog olyasvalami, amit egykönnyen nem lehet elérni.

Egy cég azért megpróbálkozott az utóbbi céllal, vagyis a fenntartható anyaghasználattal. A Vollebak teljesen hagyományos kinézetű fekete pólója hempből, azaz ipari kenderből készült, melyet India északi részéről, 500 helyi gazdától szereztek be. Az anyagot azonban meg is kell színezni.

A fekete festékanyagot egy amerikai startuptól veszik, akik bioalapanyagokkal foglalkoznak. Nekik köszönhetően fekete algából származó színezékkel kapta meg végső kinézetét a póló, mely vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik, antibakteriális hatású, és az UV-sugárzásnak is ellenáll.

Mindez 105 euróba, átszámítva közel 40 ezer forintba kerül. Összehasonlításképpen megnéztük az egyik legnépszerűbb áruházlánc kínálatát, ahol a hasonló fazonú, egyszínű pólókat hármas csomagban 6500 forintért kínálják. Némi matekozás után kijön, hogy a kenderpóló árából 6 ilyen csomagot, azaz 18 sima pólót vehetünk. Az algás kenderpólót ráadásul teljesen más érzés viselni, mint pamut vagy műszálas társait: eleinte kemény, durva az anyag, csak többszöri hordás után válik puhábbá a ruhadarab.