Nemrég bemutattunk egy egészen látványos privát tengeralattjárót, mely kényelmes ülésekkel, tágas utastérrel és remek kilátással csalogatja mélytengeri merülésre az erre fogékony tehetős utazóközönséget. A piac azonban bővül, nem kerül monopolhelyzetbe a Triton, az alábbi jármű gyártója:

A floridai cég egyik legnagyobb riválisa a búvárhajópiacon a holland U-Boat Worx. A céget 2005-ben alapította Bert Houman, aki a szoftverbizniszének köszönhetően jelentős vagyonra tett szert. Ebből akart egy keveset költeni közel 20 évvel ezelőtt egy privát tengeralattjáróra, de rájött, hogy a piacon csak olyanokat talál, melyek igazából csak tudományos kutatómunkára alkalmasak és nem az olyan embereknek, mint ő.

Napjainkban a cég által gyártott szerkezetek akár 3000 méteres mélységig is le tudnak merülni – ezalól kivételt képez a 200 métert bíró Nexus, de cserébe egyszerre kilencen is merülhetnek vele. A gyártó szerint ez a tengeralattjáró minden konkurensénél elitebb, exkluzívabb élményt kínál, főként a kényelmes üléseknek és az egy főre jutó belső tér miatt, mely itt a legnagyobb: 900-914 liter jut egy felnőtt emberre, míg más hajóknál ez az érték 700 liter.

Már válogathatunk a privát tengeralattjárók között 2Már válogathatunk a privát tengeralattjárók között 3

A 11 tonnás járművet 10 villanymotor hajtja és irányítja, melyek egy 62 kWh-s akkupakkból szívják az energiát. Ez akár 18 órányi utazást is lehetővé tesz 3 csomós (5,5 km/órás) csúcssebességgel. A tengeralattjáró áráról nincs nyilvánosan elérhető információ.