A régi whisky-k adásvétele hatalmas biznisznek számít, ezen a szinten ugyanis nem feltétlenül az íz, hanem sokkal inkább a ritkaság, a származási hely és az évjárat számít. Egyre gyakoribbak a millió dolláros ár felett gazdát cserélő palackok: ezek többségéért a Macallan, egy skót szeszfőzde a felelős. Az ő termékük tartja az aukciókon legdrágábban elkelt whisky rekordját is: forintba átszámolva közel 600 milliót kellett fizetnie a győztes licitálónak egy 60 évig érlelt 1926-os palackért.

Hamarosan azonban a múlté lehet a rekord, ráadásul éppen egy ugyanilyen ital lehet az új csúcstartó. Az 1926-os évjárat mára már legendássá vált: a “tökéletes gyűjteménynek” tartott 60 éves nedűkből mindössze 14 palackkal maradt fent, üvegfalai közé pedig olyan folyadék van zárva, mely túlélt többek között két világháborút és két századfordulót is.

Újraírhatja a rekordok könyvét egy üveg whisky 1

A palack egykor Richard Gooding üdítőmágnásé volt, az ő whiskygyűjteményét tartják a valaha volt legnagyobb magánkézben lévő kollekciónak. A férfi 2014-ben hunyt el, életművét azóta árulgatják különböző aukciókon. A kérdéses ital február 12. és 22. között találhat új gazdára egy online árverésen.