1976-ban adták át Budapesten a VITUKI (Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet) toronyházát a mai Rákóczi híd pesti hídfőjének közelében. Mühlbacher István épülete 57 méteres magasságával nem tartozik a legmagasabb hazai toronyházak közzé, de mindenképp kiemelkedő eleme a helyi látképnek.

Ezt a hosszú ideje elhagyottan álló épületet mutatja meg nekünk “Az Operatőr” Youtube-csatorna videósa. 

Az épület napjai valószínűleg meg vannak számlálva, ilyen belső felvételek vélhetően nem készülnek a jövőben, a területen ugyanis komoly építkezés valósul meg, a kormány ugyanis egy október 30-i határozatában döntött az új Nemzeti Atlétikai Központ megvalósításához szükséges források biztosításáról – olvasható a Magyar Közlönyben.

Az új stadion a Rákóczi híd mellett, a IX. kerület, Kvassay zsilip melletti telken, a VITUKI volt telepén épül fel – ez a helyszín szerepelt az Orbán-kormány korábbi, 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről szóló pályázatban is. A VITUKI toronyházat eredetileg meghagyták volna, de a tartószerkezete nem megfelelő, ezért lebontják.

A negyvenezer férőhelyes atlétikai stadiont a Puskás Arénát is építő vállalkozói kör húzhatja fel (fővállalkozóként a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Paár Attila WHB-csoportjához tartozó Magyar Építő Zrt.), az augusztus végi információ szerint nettó 150 milliárd forintért.