1888. március 18-án született Szegeden Csáky József szobrász. A férfi a 20. században alkotott, és igen korán, 20 évesen Párizsba költözött. Legismertebb műve itthon szülővárosában található, ahol az egyik fontos közlekedési csomópontban, az Anna-kút tetején látható Táncosnő névre keresztelt szobra.

Tízmilliókért cserélt gazdát a magyar szobrász alkotása 1

Az egyébként főként kubista stílusban alkotó művész 1919-ben nyolc szobrot készített. A Cones et spheres sorozat mindegyik tagján rajta van a kézjegye és az adott szobor sorszáma, valamint egyes esetekben némi rövid kiegészítő szöveg is. A szobrokat Csáky József 1971-es halála után bronzzal vonták be, ebben a formájában lelhetők fel a mai napig.

Tízmilliókért cserélt gazdát a magyar szobrász alkotása 2

67,9 cm magas a műalkotás

Tegnap a Bonhams New York-i árverésén a 3/8-as sorszámú szobrot is elárverezték több más impresszionista és modern műalkotással együtt. Az aukción végül a magyar szobor lett a negyedik legdrágább tétel a maga 106 325 dolláros (32,3 millió forintos) árával.

Tízmilliókért cserélt gazdát a magyar szobrász alkotása 3

Csáky szoborsorozatának első tagjáért is hasonló összeget fizettek ki még májusban Los Angelesben, akkor végül 100 075 dollárnál (30,4 millió forint) csattant utoljára a kalapács.