Mindössze tíz éve, 2004 óta osztják ki a Világ Év Autója (World Car of the Year, WCOTY) díjat, amely a hasonló nevű, európai megmérettetéssel ellentétben globális termékeket mér össze: olyan modellek indulhatnak a szavazáson, amelyek az előző év január elseje és a tárgyév május 31. között legalább két kontinensen forgalmaznak. A háromlépcsős szavazáson először 24, majd 12, végül 3 autó áll a döntőbírák elé, akik eldöntik, melyik szerintük az év legértékesebb, legtartalmasabb, legígéretesebb konstrukciója. 

Idén ezt a megtiszteltetést a győri gyártású Audi A3 érdemelte ki, maga mögé utasítva a Mazda3-at és a BMW4 kupét. 2013 nyara óta Győrben készül az új Audi A3 limuzin, majd később beindult az A3 kabrió gyártása is.
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 1
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 2

Magyarok gyártják a világ legjobb autóját!

Magyarok gyártják a világ legjobb autóját!

Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 10
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 11
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 12
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 13
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 14
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 15
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 16
Fotó megosztása:
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 17
A világ autója címet négy további kategóriában is odaítélik. idén először választották meg az év globális luxusautóját, mégpedig a Bentley Flying Spur és a Range Rover Sport előtt a Mercedes-Benz S-osztályt. A minimum 500 darabos szériák számára kiírt Világ 2013. évi Sportkocsija kategóriában a Porsche 911 GT3 győzött (további jelöltek: Chevrolet Corvette Stingray és Ferrari 458 Speciale). 
A Világ Zöld Autója a BMW i3 lett (udvarhölgyei a földgázüzemű Audi A3 Sportback g-tron, és a nemrég dizájndíjat nyert Volkswagen XL1). Szintén a bajorok elektromos városi járművét választották meg az év legjobb globális formatervének: itt a Mazda3-at és a Mercedes-Benz C-osztályt győzte le a nemes vetélkedésben. Ezekben az akár külön is nevezhető kategóriákban kevésbé szigorúak az alapfeltételek: legalább tízdarabos széria a világ legalább egy jelentős piacán, beindított vagy előkészületben lévő gyártással. 
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 18
Az Audi A3 abszolút győzelme korántsem nevezhető formabontónak: a márka eddig összesen hét elsőséget ért el: az Audi A6 nyerte el a legelső WCOTY-t, a márka termékeit háromszor választották meg a legjobb nagyteljesítményű modellnek (Audi RS4 2007; Audi R8 2008; Audi R8 V10 2010), továbbá két darab formatervezési díjat is nyertet, 2007-ben (Audi TT) és 2008-ban (Audi R8). 
Ha ehhez hozzávesszük a Volkswagen Golf (2013 és 2009), a Volkswagen Up (2012) és a VW Polo (2010) abszolút győzelmeit, a Volkswagen BlueMotion 2010-es öko-elsőségét, valamint a Porsche idei, tavalyi (Porsche Boxster/Cayman) és 2006-os (Porsche Cayman) diadalát, gyakorlatilag a Volkswagen-csoport háziversenyének tekinthető a WCOTY: az eddig odaítélt 41 aranyéremből 14-et a konszern termékei vihettek haza.
Magyarok gyártják a világ legjobb autóját! 19