A férfiak nem szeretnek beszélni a számukra kényesebb problémákról. Szégyenkeznek, ha a szexet érintő vagy az aranyérrel kapcsolatos panaszaikról kell beszámolniuk az orvosnak. Hogy miért alakult ez így, azt nehéz lenne kideríteni, de az biztos, hogy ezen mindenképpen változtatni kell.

Amit tudni kell

Sokan nem képesek időben felismerni az aranyeret, mert nem tudják azt azonosítani a tünetek alapján. Mi is az aranyér valójában? Orvosi meghatározás szerint az aranyér a végbélnyálkahártya alatt található vénás fonat, amelynek funkciója a szabályos végbélműködés segítése, valamint a széklettartás biztosítása.

Amennyiben az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, akkor az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, és akár ki is türemkedhet a végbélnyílás környékén. Ezt nevezzük aranyérbetegségnek, amellyel mindenképpen foglalkozni kell.

Így beszélj a dokinál, ha lent támadt bajod 1

Sajnos bármilyen életkorban előfordulhat. Egyik kiváltó oka a kötőszöveti gyengeség, de leggyakrabban a székrekedés és a rostokban szegény étrend, valamint a mozgáshiányos életmód idézi elő. A folyamatos ülőmunka pedig kifejezetten az aranyérbetegség melegágyának tekinthető.

Honnan tudhatod, hogy aranyered van? Nos, a végbél tájékán jelentkező égő, viszkető érzés, a tompa nyomásérzet, valamint a székelés közben megjelenő fájdalom, továbbá a végbélnyílás környékén jelentkező „idegentest-érzés” azok közé a tünetek közé sorolható, amelyek alapján joggal gyanakodhatsz az aranyérre. Ha pedig nagyvécé után pecsételő vérzés jelentkezik a vécépapíron, akkor semmiképpen se vedd félvállról a problémát.

Első lépések

Mi a teendő, ha felmerül benned a gyanú? A legjobb, ha kikeresed a környékeden rendelő proktológus számát és időpontot foglalsz. Nem szabad aggódni az első találkozással kapcsolatban, inkább úgy kell rá gondolni, mint egy lehetőségre, hogy végre elmúljanak ezek a tünetek.

Az orvossal való konzultáció előtt érdemes összeszedni magadban azokat a gondolatokat, amelyekre biztosan rá fog kérdezni. Ezek közé tartozik például, hogy mióta áll fenn a probléma, illetve, hogy milyen tüneteket észlelsz. Ennél a pontnál fontos megemlíteni, hogy ne kertelj. Fogalmazz úgy, ahogy tudsz, mondd el úgy, ahogy tudod.

Így beszélj a dokinál, ha lent támadt bajod 2

Ha mégis jelentkezne a szégyenérzet az orvosnál, mert mondjuk egy asszisztens előtt kell elmondanod ezeket, akkor gondolj arra, hogy ők ezzel foglalkoznak, nap mint nap hallanak ilyet. Sőt, nekik az a dolguk, hogy mindenkinél a lehető legpontosabb diagnózist állítsák fel.

Segítheti a mondanivalód megértését, ha nevén nevezed a dolgokat, és nem félsz kimondani, hogy „nagyvécézés”, vagy azt, hogy „végbélnyílás”. Ezeket a szavakat mindenki ismeri, és az orvos azért van ott, hogy megértse, mi a problémád. Szóval ne kertelj! Utána a dokival minden bizonnyal meg fogtok beszélni egy kezelési tervet, ami segíthet abban, hogy a gyógyulás útjára lépj!

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Így beszélj a dokinál, ha lent támadt bajod 3

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!