Csütörtökön a Tennessee állambeli Nashville-ben lezajlott az USA kedvenc autóverseny-sorozata, a NASCAR 2023-as díjkiosztó gálája. A csúcskategória, a Cup Series győztese, Ryan Blaney idei versenyautója 1:12-es méretarányú replikájával gazdagodott. (Nyitóképünkön.)

Nem ő az első, sőt. A gumigyártó Goodyear 1985 óta ajándékozza meg az adott év bajnokát a Gold Carral – 1989-et kivéve, amikor az akkori győztes, Rusty Wallace kristályból metszett modellt kapott, ám addig rágta a goodyearesek fülét, míg visszavonulásakor megkapta az arany járgányt is.

Az arany autó első pillantásra egyszerű szobornak tűnhet, de valójában igazi mestermunka – Mike Dunlap a kezdetek óta minden részletre figyelve, a térvázat, a beltér elemeit, a kerekeket külön-külön megalkotva, a kasztnin domborítással a szponzori matricákat, feliratokat is megjelenítve rakja össze a modellt, minden évben 700-800 vagy még több munkaórát az alkotással töltve.

24 karátos autót kapott a bajnok 1

Kép: Getty Images

Bár nem tömör aranyból készül, „csak” 24 karátos futtatású a trófea, a Goodyear pedig nem is árulja el a pénzbeli értékét, mert műalkotásnak tekinti, eszmei értéket társít hozzá, az extravagáns alkotás dollárban hat számjegyű összegbe kerülhet.

NASCAR-os Gold Car az eddigi közel négy évtizedben még egyszer sem került piacra, a megszerzői széfekben, otthoni magángyűjteményeikben őrzik azokat, a többszörös bajnokok némelyiket csapataik székhelyén, saját múzeumjaikban állítják ki.

„Minden tisztelettel: szép a Sprint Cup hivatalos trófeája, de a Goodyear Gold Carja az autóversenyzés legmenőbb díja” – mondta egyszer a háromszoros NASCAR-bajnok Tony Stewart.

Lehet, hogy igaza van.

24 karátos autót kapott a bajnok 2

Kép: Getty Images