A Budapesti Közlekedési Központ minden évben reprezentatív kutatásban méri fel a Budapesten és környékén élők igényeit és véleményét a főváros közlekedéséről. A kutatás készítői legutóbb ezer utast kérdeztek meg többek között arról, hogy a mögöttük hagyott hónapban mely BKK-járatokat használták a legtöbbet, és összességében mennyire elégedettek azokkal.

Kiderült, melyik budapesti járatok az utasok kedvencei 1

A kérdésekre adott válaszok alapján összeállt a leggyakrabban említett és legnépszerűbb BKK-járatok rangsora:

  • M2-es metró: a válaszadók 76 százaléka, azaz háromnegyedük mondta, hogy teljes mértékben elégedett a járattal, 19 százalékuk inkább elégedett volt (a kelet–nyugati metróvonalon naponta több mint 400 ezer utast szállítanak az Alstom típusú szerelvények, amelyek több mint tíz éve váltották fel az orosz járműveket).
  • M3-as metró: a leggyakrabban említett BKK-járat, a válaszadók 56 százaléka teljesen elégedett vele, 41 százalékuk pedig inkább elégedett (öt és fél év után idén májusban fejeződött be a felújítása, minden állomás új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre is).
  • 4-es és 6-os villamos: a második leggyakrabban említett járat. A teljesen elégedettek aránya szintén 56 százalék, az inkább elégedetteké 39 százalék (a „villamospárnak” jelentős szerepe van abban, hogy a budapesti a világ legforgalmasabb villamoshálózata; vonalán naponta több mint 200 ezren használják az alacsony padlós és légkondicionált Combino szerelvényeket).

A válaszadók 1-től 4-ig terjedő skálán osztályoztak. A 3-as azt jelentette, inkább elégedettek, a 4-es azt, hogy teljesen elégedettek a BKK-járattal. Az M3-as metró esetében a 3-as és a 4-es osztályzatok összege – tehát az elégedettek aránya – némileg magasabb, de az M2-esnél a leginkább elégedettek aránya 76 százalék, és ez jelentősen meghaladja az M3-asnál mért 56 százalékot.