A prosztatagyulladás nem sorolható kifejezetten az időskori problémák közé, mivel a legtöbb esetben a fiatalabb és a középkorú, tehát a 30–50 év közötti férfiakat érinti. Sokszor nagyon kellemetlen, nyomasztó, esetenként fájdalmas betegség, de jó hír, hogy általában hatékonyan kezelhető.

Kétféle változat

A prosztata egy dió- vagy gesztenyeméretű, izmos mirigy, amely közvetlenül a férfiak húgyhólyagja alatt található. Legfontosabb feladata, hogy váladékot termel, amely a herékben keletkező spermiumokkal együtt az ondót alkotja. Ha ez a kis szerv begyullad, az jelentős alhasi tompa diszkomfortérzést és számos egyéb, szexuális egészséghez kapcsolódó tünetet okozhat.

A prosztatagyulladásnak alapvetően két fő típusa van. A krónikus változat (CP) esetén a tünetek lassan, fokozatosan jelentkeznek. Előfordulhat, hogy hónapok alatt alakulnak ki, éppen ezért nehéz is ilyenkor pontosan felismerni, hogy milyen betegséget jeleznek a tünetek. Jellemzően viszont ennek hátterében nem mutatható ki bakteriális fertőzés. A másik az akut prosztatagyulladás, amelynél a tünetek rendkívül intenzíven, gyorsan és erősen jelentkezhetnek. Az akut gyulladást mindig fertőzés okozza, ritkán fordul elő, de eléggé súlyossá válhat, és azonnali kezelést igényel.

Amit félnél megkérdezni, amikor fáj odalent 1

Így jelentkezik

A prosztatagyulladás jelei, tünetei attól függően csoportosíthatók, hogy éppen melyik változattal állunk szemben. Az akut prosztatagyulladás esetén a fájdalom a pénisz, a herék, a végbélnyílás, az alhas vagy a hát alsó részének tájékán jelenik meg. Adott esetben még a székletürítés is fájdalmas lehet ilyenkor. Előfordulhatnak vizeléssel kapcsolatos tünetek, mint például a fájdalmas, valamint a nehezen induló vagy akadozó vizelés, a gyakori (különösen éjszaka), illetve a hirtelen jelentkező vizelési inger, továbbá ritkább esetben vér is megjelenhet a vizeletben.

Jellemző még a vizelet elakadása, ami előidézheti a vizelet felgyülemlését a hólyagban. Ebben az esetben azonnal fel kell keresni egy orvost, mert a probléma nem fog megoldódni magától. Az akut CP esetén nem ritka a nagyfokú levertség, rossz általános közérzet, fáradtság, ízületi és izomfájdalmak, de akár láz is felléphet. Ezt a fajtáját a betegségnek nehéz „nem észrevenni” vagy ignorálni.

Krónikus prosztatagyulladás esetén a betegek többsége diszkomfortérzést vagy tompa feszítő fájdalmat tapasztalhat az alhasban a pénisz, a herék, a végbélnyílás vagy néha a hát alsó részének tájékán. Mindemellett fájdalom jelentkezhet pisilés során, gyakran léphet fel hirtelen vizelési inger, ami megkeserítheti az éjszakákat vagy a hosszabb autóutakat. A krónikus prosztatagyulladás szexuális problémákat hozhat magával az életedbe. Nehezített lehet elérni az ejakulációt, és ha sikerül is, nem jár kellemes érzéssel, sokkal inkább fájdalommal. Az aktus után jelentkező medencefájdalom sem édesíti meg az együttléteket, éppen ellenkezőleg.

Ez okozhatja

Az akut prosztatagyulladás hátterében a legtöbbször bakteriális fertőzés áll. A kórokozók ugyanis a húgyutakon keresztül eljutnak a prosztatáig, és megfertőzik azt, aminek gyulladás lesz a következménye. Leggyakrabban az E.coli nevű bélbaktérium okozza a problémát, de előfordulhat, hogy valamilyen nemi úton terjedő betegség (pl. klamídia, gonorrhea, trichomoniázis) áll a hátterében. A másik lehetőség, amikor a szervezetben valamely gócból származik a kórokozó (tüszős mandula, foggyökér környéki tályog).

Amit félnél megkérdezni, amikor fáj odalent 2

A krónikus prosztatagyulladás szokványos változatát bakteriális fertőzés okozza, de nem jár akkora fellángolással, mint az akut változat. Az alaptünet az alhasi tompa, feszítő fájdalom, amelyet sokan pszichés stresszként élnek meg. A betegség lefolyása hosszú, 3 hónaptól akár évekig is eltarthat. Orvosi beavatkozás nélkül nem gyógyul. A tünetek – a változó intenzitású vizelési és a szexuális zavarok – néha felerősödnek, máskor enyhülnek, de sosem szűnnek meg. A tünetek hullámzása gyakran abban a hitben tartja a beteget, hogy a betegség el fog múlni.

A krónikus prosztatagyulladás nem szokványos fajtája a kórokozó nélküli gyulladás. Ezt a betegséget nevezik krónikus kismedencei fájdalom szindrómának (CPPS). Az esetek többségében a betegség eredete ismeretlen, vagy csak nagyon nehezen azonosítható be. Gyakran korábbi bakteriális gyulladás vagy trauma gyanúja merül fel, és a nem bakteriális eredetű gyulladás feltehetően az ehhez kapcsolódó tényezők együttes hatásának következménye. Ezek közé tartozik a stressz, az immunműködési zavar, a prosztata húgysav okozta irritációja, az egészségtelen táplálkozás, valamint a vírusok, paraziták és gombás fertőzések megléte.

Kiemelendő, hogy a kórokozó nélküli változat egy úgynevezett „fájdalom szindróma”. Az orvostudomány a szindróma megnevezést akkor alkalmazza, ha a betegség nem gyógyítható, csak a tünetei kezelhetőek. Ennek megfelelően a CPPS során a nemi szervekben, a gáttájékon és a comb belső felszínén jelentkező húzó, szúró, kisugárzó fájdalmak csak enyhíthetőek. A folyamatosan jelentkező kismedencei fájdalmak szorongást, depressziót okozhatnak, és pszichoszexuális zavarokhoz vezethetnek. 

Bármelyikről is legyen szó, a prosztatagyulladást nem szabad félvállról venni. Ha a korábban említett tüneteket tapasztalod magadon, akkor minél hamarabb foglalj időpontot egy urológusnál, hogy a tüneteidet a lehető leggyorsabban enyhíthessék!

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.  Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Amit félnél megkérdezni, amikor fáj odalent 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!