Akik tömegközlekedést használnak, óhatatlanul várakozni is kényszerülnek időnként. Van, aki a buszra, villamosra várva egyszerűen csak bámészkodik, más a telefonját nyomkodja, és persze akadnak olyanok is, akik újságot, esetleg könyvet olvasnak.

Egy berlini dizájnstúdió ezt gondolta tovább, az eredmény pedig zseniális: az Ulises tervezői könnyű, felfújható megállókat, pihenőket találtak ki, ahol az átlátszó PVC-ből készült, így világos struktúrákban megrakott könyvespolcok fogadnák a várakozókat, a megpihenni szándékozókat.

„Az olvasást ösztönző közösségi terek kialakításával az Ulises szeretné közelebb vinni az irodalmat az emberekhez, felhívni a figyelmet az olvasás egyéni és társadalmi hasznára” – mondta az ötletgazda Ricardo Orts a légies plasztiképítményekről.

Fizikai valójukban még nem készültek el könyvtármegállók, de a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott látványterveken kétségtelenül igen jól mutatnak, valószínű, hogy minden magára valamit adó nagyvárosban elfogadnának néhány darabot belőlük.