A kereskedelmi űrprogramok felfutásával az űrben, más égitestekben üzleti lehetőségeket látó cégek is megjelentek, egy amerikai startup például adatszervereket telepítene a Holdra.

A floridai felhőszolgáltató Lonestar Data Holdings a napokban jelentette be, hogy a projektjük újabb 5 millió dolláros forráshoz jutott, így folytatják a munkát, hogy pár év múlva a Föld kísérőjére juttathassanak egy kísérleti adatközpontot.

A Lonestar a texasi központú, ember nélküli holdra szállásokat tervező, a NASA támogatását is bíró Intuitive Machines céggel együttműködve szeretné a 2026-os IM-2-es küldetés keretében a Holdra juttatni első, nagyjából 1 kg-os, 16 terabyte-os kísérleti szerverüket, mely még a leszállóegységből nyeri energiáját. A szerkezetet egyébként már sikeresen tesztelték 2021-ben a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A Lonestar koncepciójának lényege, hogy az információs korban egyre szaporodó adatszerverek komolyan terhelik a környezetet, míg a Holdon elhelyezendő társaikat napenergiával működtetve, ráadásul a földi veszélyek, ember okozta vagy természeti csapások rizikója nélkül futtathatják, a szó szoros értelmében távoli biztonsági másolatok tárhelyei lehetnek. Az emberiség Holdra való visszatérésével a később ott építendő bázisok pedig sokkal egyszerűbben kiszolgálhatók is lehetnek ezekkel.

„Hisszük, hogy a világgazdaságot kiterjeszthetjük a Holdra is, mely az ún. új űrgazdaság első betölthető területe. Az adattárolás és -biztonság elengedhetetlen része lesz a Hold-küldetések új hullámában” – magyarázta a finanszírozás újabb körét intéző cég társalapítója, Brad Harrison.

A Föld és a Hold közötti, átlagosan 2,5 másodperces adattovábbítási késés kérdést, az adatok továbbításának módját, a szerverek sugárzástól és meteoroktól való védelmét a Lonestar nem részletezte.