Egy ideje már a Mars légkörében repked az Ingenuity, a NASA helikoptere, melynek fő feladata annyi, hogy fotókat készítsen és „besegítsen” a Perseverance marsjáró kutatómunkájába.

Tavaly április óta már 35 alkalommal emelkedett el a vörös felszíntől a kopter, 120 centi hosszú rotorlapátjai pedig ezúttal 14 méteres magasságig emelték a 68 dekás szerkezetet, ami új rekordnak számít – nemcsak az Ingenuity történetében, hanem úgy általában, ami az idegen bolygókon való repülési magasságot jelenti.

Az út 52 másodpercig tartott, az Ingenuity 15 métert tett meg 10,8 km/órás csúcssebességgel. „Alig egy évvel ezelőtt még nem gondoltuk volna, hogy lehetséges a Marson irányítottan repülni, folyamatosan felülmúljuk a NASA várakozásait” – mondta korábban Thomas Zurbuchen, a NASA Science Mission Directorate szakembere.

Az űrügynökség rendkívül részletes, bárki számára elérhető adatbázisban tartja nyilván az Ingenuity repüléseit, képi dokumentációval, illetve kiindulási- és célállomásokkal. Ebből kiderül, hogy a 35 út alatt már 7407 métert repült a helikopter kis híján egy óra alatt, miközben csúcssebessége 19,8 km/óra volt.