Többször is elém került már a YouTube-on Mattias Krantz, valamint az ő videói. Egy tehetséges zongoristáról van szó, aki nemcsak játszik, de kísérletezik is a hangszerrel. Olyan lehetetlen ötleteket igyekszik megvalósítani, melyet más csatornán talán meg sem néznék, mert azt mondanám rá, hogy mindezt csak az öncélú pusztítás miatt csinálják, de ebben az esetben emberünk mindig addig küzd és finomhangol, amíg el nem éri a kívánt eredményt.

Korábban például nem tudtam elképzelni, hogyan lehetne egyáltalán vízzel feltölteni, majd megszólaltatni egy zongorát, de Krantz ezt is megoldotta. Új videója azonban minden eddigit felülmúl: megalkotta a szikrázó zongorát.

A furcsa ötlet mögötti motiváció az volt, hogy Krantz megunta a YouTube-on található zongorás tanítóvideók látványvilágát, ahol mindenféle vizuális effekteket bevetettek. Ő meg is akarta ezeket valósítani, nemcsak digitálisan, hanem igaziból is, és némi áram, illetve villamos munka bevetésével össze is jött ez neki. A lényeg tulajdonképpen annyi, hogy amikor a zongorista leüt egy billentyűt, akkor azzal a kalapácsot aktiválja és üti neki a húrnak. Erre épített ki egy áramkört, ami akkor zár, amikor a húr a kalapáccsal összeér, a zárást pedig látványos szikrák kísérik.

Persze a gyakorlat ennél bonyolultabb, érdemes végigkövetni az utat, mire elkészül a szikrázó zongora, de ha ehhez nincs kedved, csak ugorj a videó utolsó pár percéhez a látványos bemutatóért: