Az építőiparban a térbeli torzítások kiküszöbölésére különleges, mozgatható objektíveket használnak épület- és műszaki fotózások során. Az ilyen, változtatható síkú eszközöket azonban már nem csak erre alkalmazzák: a művészi vénával rendelkezők megalkottak egy különleges felvételkészítési technikát, a tilt shiftet.

Úgy vették filmre Csernobilt, mintha egy élő terepasztal lenne 1

Egy tilt shift lencse

A technikával készült felvételek láttán az ember azt érezheti, mintha egy terepasztalról készített videót nézne, azzal a különbséggel, hogy ez a minket körbevevő világ, egy optikai trükkel megfűszerezve. Ezen szakág egyik legnagyobb mestere Joerg Daiber.

A férfi már évek óta járja a világot, útjairól felvételeket készít, azokat pedig sorra pakolja fel YouTube-csatornájára. Természetesen nem az útifilmes jelleg köszön ezekből vissza, a 2018-as augusztus 20-ai budapesti forgatagot is teljesen másképp szemléljük lencséjén keresztül.

Az alkotó nemrég Csernobilról töltött fel egy új rövidfilmet, melyet még az orosz-ukrán háború kitörése előtt, tavaly nyáron készített egy vezetett túra során. Videójából nem maradhattak ki az elhagyatott város klasszikus vágóképei, köztük a panelsorokkal, az óriáskerékkel, vagy épp a hatalmas antennarendszerrel a város határában. Ebből a nézőpontból könnyebb megbecsülni azt is, mennyivel magasodik ki környezetéből az atomerőművet betakaró szarkofág a környezetéből, mely jótékonyan megvéd bennünket a sugárzástól – reméljük, ez minél tovább így is marad.