Joerg Daiber már évek óta járja a világot, útjairól felvételeket készít, azokat pedig sorra pakolja fel YouTube-csatornájára. Ezek az alkotások azonban nem a megszokott úti filmek, melyeken egy-egy bevágás látszódik az adott hely nevezetességeiről. A felvételek a legritkább esetben hosszabbak öt percnél, így könnyű rájuk kattanni: észre sem veszi az ember, és már ötöt le is darált közülük.

Daiber korábban Budapesten is járt: 2018-ban az augusztus 20-i ünnepséget sikerült megörökítenie, de a város teljes egészén forgatott. A végeredmény teljesen olyan, mintha a fővárosunk egy miniatűr világ, egy élő terepasztal vagy makett lenne, aprócska emberekkel a játékautók és -buszok között.

A felvételek nem véletlenül lettek olyanok, amilyenek: különleges felvételkészítési technika és apparátus szükséges hozzá: az előbbi a tilt shift, az utóbbi pedig kimerül egy mozgatható objektívben. Az ilyen objektívek síkja változtatható, eredetileg épület- és műszaki fotózásnál használták őket, a torzítások és az élesség síkjának elmozdítására.

Új arcát mutatja meg Budapest ezen a látványos kisfilmen 1

Egy tilt shift lencse

Mára azonban kialakult egy ilyen eszközökhöz köthető művészeti ág, ahol a technikai lehetőségek segítségével a fentiekhez hasonló képek és videók készíthetők. Daiber legutóbbi felvétele talán még látványosabb is lett, mint a korábbi budapesti: Szarajevó mellett, az 1984-es téli olimpiai játékok enyészeté lett helyszínét járta be. Az eredmény még terepasztalosabb lett, mint korábban.