Egykoron szinte teljesen elszigetelt falunak számított Shenlongwan települése Kínában, ahol a különleges mikroklímának köszönhetően országosan híres dió- és körtetermesztés zajlik. A piacokra azonban hosszú ideig nehezen juttatták el portékájukat a helyiek: ahhoz, hogy egy közeli nagyobb városba eljussanak, vagy óriási kerülővel kellett menniük, vagy le kellett küzdeniük a meredek hágókat úgy, hogy mindenféle létrákon mászkáltak.

1985-ben megelégelték a helyzetet a falusiak, és elkezdtek egy utat vájni a hegy oldalába. “Szükségünk volt egy útra” – mondta egy, az építkezésben részt vevő férfi. “Ha nem tudjuk befejezni egy év alatt, befejezzük két év alatt. Ha két év sem elég, akkor három év alatt” – illusztrálta az eltökéltséget. Ám a három év is igencsak optimista elképzelés volt az építkezés időtartamáról, mely végül 15 évre nyúlt.

15 évig kézzel vájták a hegyoldalba ezt az utat 1

Sok segítségük nem volt, az állami hatóságokra nem számíthattak, és csupán olyan eszközök álltak rendelkezésükre, mint a kalapács és a véső. A munka azonban nem volt eredménytelen, ma pedig két sávon közlekedhetnek a faluba érkező és a faluból távozó turisták az 1526 méter hosszú szakaszon.

15 évig kézzel vájták a hegyoldalba ezt az utat 215 évig kézzel vájták a hegyoldalba ezt az utat 3

A projekt egyenesen fellendítette az addig szegénységben élő falut, manapság a 700 lakos több mint 60 százaléka turizmusból él, felfedezték az emberek ugyanis a természeti szépségeket, és már nem csak a dió, valamint a körte miatt járnak ide.