Napjaink emberének egyik legnagyobb problémája a stressz, ami már-már népbetegségnek nevezhető. A szó egy orvosi szakkifejezés, mely az emberi szervezetnek az őt ért ingerekre adott nem specifikus válaszát jelenti. Ilyen nem specifikus válasz a folyamatos feszültség vagy a tartós idegesség is, és manapság leginkább erre asszociálunk, amikor elhangzik ez a kifejezés.

Az emberi élet szinte minden területére negatív hatással van a stressz, és ide tartozik az autóvezetés is, legyen szó annak akár „élvezeti”, akár biztonsági oldaláról. Az ideges, feszült sofőr nem tudja értékelni járműve kényelmét, mint ahogy a vezetési élménynek sem képes átadni magát, ha folyton más gondolatok terelik el a figyelmét. A figyelemelterelés márpedig kockázati tényező is egyben, hiszen ilyenkor csökken a koncentráció és nagyobb eséllyel születnek akár balesetet is eredményező rossz döntések.

Te is így vezetsz? Ha igen, az baj! 1

Az ideális állapot természetesen az lenne, ha a sofőrök soha nem lennének stresszesek vezetés közben, csakhogy ilyesmi nem létezik. Olykor elég egyetlen forgalmi szituáció is, hogy felmenjen az emberben a pumpa, nem beszélve a mindennapi életből magunkkal hozott stresszről.

A vezetés közbeni feszült helyzeteket, stresszes pillanatokat azonban lehet kezelni. A legfontosabb, hogy legyünk képesek uralkodni magunkon. Ha például velünk szemben szabálytalankodtak, nem kell feltétlenül megbosszulni azt – gondolunk itt a manapság sajnos népszerűvé váló „büntetőfékezésekre” –, ezzel ugyanis nem érünk el semmit, ellenben könnyen kárt tehetünk magunkban és másokban.

Te is így vezetsz? Ha igen, az baj! 2

A dugókban araszolva ahelyett, hogy felhúznánk magunkat, mással is eltölthetjük a vezetés közbeni időt – de csak olyasmivel, ami még nem megy a vezetés rovására. Összpontosítsunk magunkra, például két lámpaváltás között merüljünk el saját gondolatainkban. A zene, egy podcast hallgatása, vagy egy ismerős felhívása (csakis kihangosítón keresztül!) ugyancsak remek módszer a stresszoldásra. Az úti célig elérve a sofőr akár fel is töltődhet attól, amit mindeközben hall, illetve hallgat.

Már azzal is csökkenthetjük a feszültséget, ha indulás előtt ellenőrizzük autónkat. Így máris nem kell amiatt aggódnunk vezetés közben, hogy esetleg fogytán az üzemanyag, kevés az olaj a motorban, netán lapos valamelyik kerék.

A nyugodt vezetéshez hozzátartozik az utastérben a megfelelő hőmérséklet és oxigénszint is. Cseréltessük a pollenszűrőt is minden olajcsere alkalmával, indulás előtt pedig szellőztessük át a kocsit lehúzott ablakokkal. Ha van légkondicionáló az autónkban, használjuk, figyelve arra, hogy a külső hőmérséklethez képest lehetőleg ne legyen nagyobb az eltérés 8-10 foknál.

Ha vezetés közben valami váratlan történne, amitől megijedhetünk – legyen az akár egy hirtelen elénk vágó autó vagy egy, az úton átszaladó őz –, inkább húzódjunk félre, relaxáljunk néhány percet, és csak akkor térjünk vissza az útra, miután megnyugodtunk.

Te is így vezetsz? Ha igen, az baj! 3

A hosszú ideig tartó egyhelyben ülés a testünkre is hatással van, hiszen a szinte mozdulatlan pozíció szintén okozhat stresszes tüneteket. Mély lélegzetekkel vagy légzőgyakorlatokkal oldhatjuk ezt a feszültséget, ha pedig lehetséges, álljunk meg pár percre, hogy átmozgathassuk elgémberedett végtagjainkat.

Autózzunk okosan: legyen nálunk étel és ital, arra az esetre, ha megéheznénk vagy megszomjaznánk egy hosszú út során. Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot, mert a dehidratált állapot szintén ronthatja a koncentrációt.

Utunkat előre tervezve pedig arra is figyelhetünk, hogy lehetőség szerint elkerüljük azokat a szakaszokat, ahol rendszeresen beáll a forgalom és dugó alakul ki. Érdemes valós közlekedési adatokon alapuló navigációs rendszert használnunk, mert így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a torlódásokat, illetve az eszköz kijelzése alapján meg is nyugodhatunk, hogy időben oda fogunk érni a célállomásra. Ha mégis késnénk, máris jelezhetjük a másik félnek, így elkerülhetjük a későbbi feszültséget.

 

HIRDETÉS

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Te is így vezetsz? Ha igen, az baj! 4

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!