Egyre élesedik a civil űrverseny, a SpaceX már a bolygóközi expedíciókra készül, a Blue Origin bejelentette első fizetős útját az űrbe, a Virgin Galactic pedig szintén pár lépésre van az éles repülésektől. Közös bennük, hogy mindegyik vállalkozás mozgatórugója a hatalmas robajjal üzemanyagot égető rakéta-hajtómű. 

Ezért érdekes színfolt a palettán a floridai székhelyű Space Perspective, ami a meterológiai ballonok világából ötletet merítve, egyszerűen egy gigantikus léggömbre kötött kabint engedne fel. A ballonra függesztett kapszulából 360 fokos panoráma nyílik a Földre, a járműben pedig az utazótér mellett mosdó és bár is helyet kap. Egyszerre nyolc utast képes szállítani, és nagy előny, hogy itt nincs szükség orvosi alkalmasságra. Mivel nincs testet gyötrő óriási gyorsulás, csak lassú emelkedés, így bárki élhet a lehetőséggel. 

A ballon egészen 30 kilométeres magasságig emelkedne kellemesen lassú tempóban. Ez még technikailag nem teljesen az űr, inkább csak a határa, ám a cég szerint így is nagyszerű látványban lenne részük a kuncsaftoknak. Amikor eljön a földre való visszatérés ideje, az óriási léggömb elkezdi leereszteni a levegőt, és a kapszula végül vízen landol. A Space Perspective rendszere hasonló a SpaceX-éhez, mivel egy speciális, kifinomult modellezéssel ellátott hajó közvetlenül a leszállóhely mellett helyezkedik el.

Jane Poynter, a Space Perspective alapítója és társ-vezérigazgatója a DailyMail.com-nak elmondta: „A Spaceship Neptune-t (Neptun Űrhajót) egy futballstadion méretű űrballon hajtja, és 12 mérföld per óra (19,3 km/óra) sebességgel a Föld légkörének 99 százaléka fölé emelkedik, hogy űrutazóinknak megadja azt az élményt, amit az űrhajósok is átélnek: Földünket a világűr feketeségében láthatják majd.

Az idei sikeres tesztrepülés után elindult a jegyértékesítés a 2024-től induló járatokra. Egy főnek 125 000 dollárba, azaz 36,7 millió forintba fog kerülni a hatórás utazás, amiből elvileg kettőt tölthetnek odafenn.