Emlékszel még a Pokémon című animére? Egykor a nagy magyar kereskedelmi tévéken is lehetett követni Pikachu és gazdája, Ash kalandjait. Ha nincs meg, segítünk, a főcímzene talán ismerős lehet:

Az egykori nintendós videojátékból kinövő brand népszerű világszerte, de a legnagyobb rajongói tábora természetesen Japánban van. Itt akkora az őrület, hogy nincs a társadalomnak olyan rétege, ahol ne lenne jelen valamilyen szinten a Pokémon-mánia.

Rajzfilmfigura díszíti az utcai csatornafedeleket 1

Így kerülhettek az ország közterületeire a Pokéfuták, azaz az olyan színes csatornafedelek, melyeken egy Pokémon szerepel egy jelenetben. Országszerte rengeteg helyen találni ilyeneket: a legfrissebbeket a fukusimai katasztrófa tizedik évfordulóján adták át két északi városban.

Rajzfilmfigura díszíti az utcai csatornafedeleket 2

Ahogy az igazi Pokémonok esetében, úgy ezeket is „meg lehet szerezni”: egy térképen fent van az összes Pokéfuta-lelőhely, de a pár éve hatalmasat futó mobiljátékban, a Pokémon GO-ban is külön jelzik ezeket a lokációkat. Összesen 50 különféle pokémonos csatornafedővel lehet találkozni Japánban.