Az autó- és motorvezetés – és általában az ülő életmód – ártalmaiként többnyire az elhízást, cukorbetegséget és más, hasonló kórképeket említenek, de létezik egy sok férfit érintő betegség is, amely szintén ezekre az okokra vezethető vissza. A hivatásos sofőrök és kerékpáros-, motoros futárok többnyire már megismerkedtek az ún. „sofőrbetegséggel” vagyis a krónikus kismedencei fájdalom szindróma egyik jellemző altípusával.

Ez egy olyan betegség, melyet az orvosok is nehezen diagnosztizálnak, lévén a vizelési gondok, a potenciazavar és magömlési problémák, valamint a belső combba is kisugárzó alhasi, gátkörnyéki fájdalom esetén szinte mindenki a prosztatagyulladásra gondol. Éppen ezért a diagnózis, minden más lehetséges tényező kizárását jelenti.

Nem érdemes együtt élni a „sofőrbetegséggel” (x) 1

Ennél a betegségnél a kismedencében futó idegek, és az általuk ellátott gáti izmok problémáiról van szó. Az ma még nem teljesen nyilvánvaló, hogy mi a kiváltó ok, ám a rizikófaktorok jó része már ismert. Bár önmagában az ülő életmód is elvezethet a kórkép kialakulásához, az autó, kerékpár vagy motorkerékpár rezgése felgyorsítja a folyamatot, innen ered a „sofőrbetegség” elnevezés. „Természetesen az lenne a legjobb, ha ki tudnánk zárni az életünkből ezeket a tevékenységeket, de ez nyilvánvalóan lehetetlen. Ám vannak olyan módszerek, melyek enyhíthetik vagy meg is szüntethetik a tüneteket” – tette hozzá Dr. Merth Gábor az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója.  

 A központban a Kriston-féle férfi gátizomtornát használják és tanítják, mivel ez segíti elő leginkább a gyógyulást, ráadásul a gyakorlatok jó része elvégezhető egy rövidebb pihenő keretében is, mely a fáradtság ellem egyébként is ajánlott autóvezetés közben.

Nem érdemes együtt élni a „sofőrbetegséggel” (x) 2

Ha az intimtorna önmagában nem vezet eredményre, akkor más lehetőségek is szóba kerülhetnek. Ez legtöbbször a lökéshullám terápiát, valamint triggerpont masszázsokat jelent, az intimtorna rendszeres gyakorlása mellett. Szintén javasolt életmódváltás is a korábbinál több mozgással (séta, túrázás és úszás) és az üléssel töltött idő csökkentésével. „Ha sokat vezet, sokat ül és intim panaszai vannak, akkor biztos lehet abban, hogy állapota csak súlyosbodni fog. A kismedencei fájdalom szindróma magától nem múlik el, mindenképpen keressen fel egy urológiai szakrendelést.” – emelte ki Dr. Merth Gábor.

Ha szeretne többet megtudni a „sofőrbetegségről”, esetleg alhasi fájdalmakkal küzd, akkor KATTINTSON!