A Stan becenevű 12 méteres óriást három év alatt rakták össze a dél-dakotai Black Hills Geológiai Kutatóintézet paleontológusai. Az állat becsült 300 csontjából 188-at sikerült megtalálni, ami szokatlanul komplett példányt jelent.

A kutatók szerint Stan 67 millió éve, körülbelül 20 évesen pusztulhatott el. Összerakása óta másolatok tucatjai készültek róla olyan múzeumok számára, amelyek fontosnak tartották, hogy birtokoljanak egy T-rex-csontvázat.

A Tyrannosaurus rex az egyik legnagyobb húsevő állat volt a Földön, eddig mintegy 50 példányát találták meg az első kövület 1902-es feltárása óta.

A Christie’s szerint nem sok T-rex maradt fenn egészében, és egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő, hogy eladásra kínáljanak egy ennyire komplett dinócsontvázat. Az állat feje olyan nehéz, hogy a komplett csontvázon egy másolattal helyettesítették, az eredeti a földön hever a váz mellett. Egyetlen foga 28 centiméter hosszú.

Az október 6-i New York-i árverésen 6 és 8 millió dollár közötti leütési árral számolnak. Ez súrolja azt a 8,4 millió dolláros (2,5 milliárd forintos) rekordárat, amelyen egy Sue becenevű T-rex talált vevőre 1997 októberében.