Eléggé fel tudja bőszíteni az ember fiát, ha épp sietne valahová, de csak vánszorognak előtte. Ez a szituáció az élet bármely területén előfordulhat, legyen szó akár autózásról, vagy éppen a sétálásról. Most már tudományosan is alátámasztották, hogy a lassú haladás rossz.

Nemcsak a gyorsabban közlekedő, siető embereket idegesíti fel az ilyen viselkedés, de az egészsége is rosszabb azoknak, akik lassabbak. A Leicesteri Egyetem tanulmánya szerint akár 15 évvel is tovább élhetnek a gyorsan sétálók. A kutatásban közel 475 ezer ember vett részt, akiknek átlagéletkora 52 év volt.

Ha gyorsan sétálsz, van egy jó hírünk 1

A telefon használata menet közben nem csak lassítja a sétálás tempóját, de még balesetveszélyes is

A 2006 és 2016 között lefolytatott kísérlet eredményeiből kiderült, hogy a gyorsabban haladó férfiak élettartama 85,2 és 86,8 év között mozgott átlagosan, szemben a másik csoporttal, akik mindössze 64,8 évet éltek átlagban. A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy az élethosszok közötti különbség független a testsúlytól, a soványaktól kezdve az extrém túlsúlyos emberekig mindenhol látszott az eltérés.

Tom Yates, a kutatást vezető professzor szerint az eredmény tisztázhat egy-két, egyelőre még homályos foltot az emberek egészségét illetően. „Talán a fizikai erőnlét jobb mutató, ami az élettartamot illeti, mint a testtömegindex (BMI). Ez arra ösztönözhet mindenkit, hogy gyorsítson a lépésein, így adva éveket az életükhöz.”