A Dacia 1310/1410 gyakorlatilag elhordta a hátán Romániát az 1970-es évektől egészen a rendszerváltásig. A torz szocialista tervgazdálkodás okán szinte csak a hazai gyártású, Renault 12-es másolat rótta a szomszédban az utakat, és jutott belőle bőven nekünk is. 

Itthon sokan rossz emlékeket őriznek a hullámzó összeszerelési minőség és satnya alkatrészek miatt csapnivaló megbízhatóságú autókról. Ráragadt a “Ceausescu bosszúja” becenévde ma már tét nélkül élvezhető az általa képviselt nosztalgiafaktor. 

Mivel nem egy felkapott modell, már pár százezer forintért kaphatunk használható, hobbiautónak beillő darabot, de aki a Merkur-telepen álló, első tulajdonos bőrébe akar bújni, annak most itt a vissza nem térő alkalom. 

3,4 millióba kerül az időgép, ami elrepít Romániába, a nyolcvanas évekbe 1

A Dacia 1310-1410 Romániában 1969-től 2004-ig, 1 959 730 darabos szériában gyártott családi autó, a Renault 12 licencmodellje. Volt belőle kombi, három-, illetve ötajtós ferdehátú, valamint hátul hajtó és 4×4-es pickup is.

Egy gyári állapotú, 2166 kilométert futott darab keres új gazdát. Állapota rendkívül jól megőrzött, tökéletesen hozza a kor színvonalát, csak a gyári hézagok, hibák, lógások, látszanak a képeken. 

3,4 millióba kerül az időgép, ami elrepít Romániába, a nyolcvanas évekbe 2

“Az igazi sorozatgyártás megindulásával kezdődtek a minőségi nyavalyák is. Állítólag még sok romániai vásárló is inkább külföldről hozott vissza Daciát magának, mert az exportra készülő modelleket különös gondossággal, külön gyártósoron szerelték össze. Szóval azok a kocsik, amiket mi kaptunk annak idején, hát még azok voltak a válogatott, megbízható példányok!” – írta Rácz Tamás a gyár 50. születésnapjának emlékére, és a hazai véleményeket ismerve sokan nehéz nosztalgiával gondolnak vissza a Renault 12-es román kivitelére.

Mindezért 3,4 millió forintnyi eurót kér az eladó, de ha nem autóként, hanem időgépként kezeljük, akkor tényleg nem drága ez a páratlan élmény. A kérdés már csak az, hogy ki akar visszautazni a nyolcvanas évekbe, Romániába.

3,4 millióba kerül az időgép, ami elrepít Romániába, a nyolcvanas évekbe 3

Ez egy csodás kombi Németországból

3,4 millióba kerül az időgép, ami elrepít Romániába, a nyolcvanas évekbe 43,4 millióba kerül az időgép, ami elrepít Romániába, a nyolcvanas évekbe 5