Február 19-én igazi ritkaság kerül kalapács alá a Bonhams aukciósháznál Londonban: egy 50 évig rejtegették a Bugatti Type 57S-t, melyet még 1937-ben, azaz a második világháború kirobbanása előtt készítettek.

50 évig rejtegették a háború előtti leggyorsabb autót 1

A képre kattintva galéria nyílik

Abban a korban az autózás céljának határai még nem váltak el ennyire élesen egymástól, mint manapság. Ezért sem véletlen, hogy könnyű kasztnija éppen olyan, mint amilyet az 1936-os Francia Nagydíjat megnyerő Type 57G “Tank” számára készítettek – a bizonyítékok szerint meglehet, hogy valójában éppen a győztes kasztni van az autón. Ezzel, valamint 3,3 literes, két vezérműtengelyes motorjával megjelenésekor a leggyorsabb automobil volt a Bugatti.

50 évig rejtegették a háború előtti leggyorsabb autót 2

Az autó 1969 óta egy métert sem tett meg: ekkor került eddigi utolsó tulajdonosához, Bill Turnbullhoz, aki 50 évig rejtegette és újítgatta a ma már történelmi masinát. A férfi 2020 végén elhunyt, de a mű már majdnem kész lett. Az aukciósház szerint apróságok hiányoznak ahhoz, hogy teljesen kész legyen az autó, de az így is lenyűgöző a szinte hibátlan fekete fényezésével, a krémszínű bőrbelsővel és a fából készült kormánnyal.

50 évig rejtegették a háború előtti leggyorsabb autót 3

Az autó a történelem során először kerül az aukciósházak kiállítóterébe, leütési ára pedig a becslések szerint 5 és 7 millió font (2-2,8 milliárd forint) körül alakulhat.