A Feröer-szigetek közlekedésének eddig is szerves részét alkották az alagutak. A Dániához tartozó, 18 szigetből álló terület főleg hegyekből és fjordokkal tagolt tengerpartokból áll, így minden alagút hatalmas könnyítést jelent a közlekedőknek. Eddig húsz alagút épült 1963 óta, mind hat kilométer alatti hosszal.

Ez fog hamarosan megváltozni, mivel három évnyi építkezés után várhatóan december 19-én nyitják meg az új, tenger alatti körforgalmi utat Streymoy és Eysturoy szigete között. A 11,24 kilométer hosszúságú alagút a főváros, Tórshavn és Runavík közötti utazási időt 74 percről mindössze 16 percre csökkenti.

Az 55 kilométeres túra a tenger alatt 17 kilométeresre rövidül, az alagúthálózat legalacsonyabb pontja 187 méterrel található a tengerszint alatt. Az alagút leglátványosabb pontja a körforgalom, melynek fényvilágát, hangulatát Trondur Patursson feröeri művész álmodta meg.

Közzétette: Ólavur Frederiksen – 2020. november 30., hétfő

A gigászi projekt összesen 47,6 milliárd forintnyi dán koronába került, így természetesen a használata is díjköteles. A személygépkocsiknak 75 dán koronába (3600 forint) kerül az út egy irányba, de bérlettel olcsóbban megúszható az átjutás. 

Közzétette: Ólavur Frederiksen – 2020. november 30., hétfő

Ezzel párhuzamosan épül egy másik hasonló, tíz kilométer feletti hosszúságú alagút, amely Sandoy és Streymoy szigetét köti majd össze, ennek átadása 2023-ra várható.