1985-ben kezdődött meg a fejlesztés a Lamborghininél, ahol egy olyan autó volt a cél, mely méltó utóda lehet a Countach-nak. A Project 132 munkanéven futó sportautónak már át kell lépnie a 315 km/órás határt és a formát a híres Marcello Gandini rajzolta. A vállalat azonban a Chrysler Corporation kezére került, ezzel együtt a fejlesztés és a formaterv is. Gandini bosszankodott is az 1990-ben bemutatott Diablo végleges autó jóval lágyabb vonalvezetése miatt. 2884 darab készült belőle, a gyártás pedig 2001-ben állt le, mégis akad belőle még egészen új darab, méghozzá a széria legvégéről.

Az utolsó új Lamborghini Diablo 1
Az utolsó új Lamborghini Diablo 2

Az utolsó új Lamborghini Diablo

Az utolsó új Lamborghini Diablo 15
Az utolsó új Lamborghini Diablo 16
Az utolsó új Lamborghini Diablo 17
Az utolsó új Lamborghini Diablo 18
Az utolsó új Lamborghini Diablo 19
Az utolsó új Lamborghini Diablo 20
Az utolsó új Lamborghini Diablo 21
Az utolsó új Lamborghini Diablo 22
Az utolsó új Lamborghini Diablo 23
Az utolsó új Lamborghini Diablo 24
Az utolsó új Lamborghini Diablo 25
Az utolsó új Lamborghini Diablo 26
Fotó megosztása:

Luc Donckerwolke végezte az utolsó simításokat a Diablón, mely ekkora már elhagyta a bukólámpát és a VT 6.0 összkerék-hajtást is kapott. Az SE limitált széria pedig 2000 végén jelent meg és mindössze 42 darabot készítettek belőle. Ennek fele a napkeltét jelképező Oro Elios árnyalatot kapta, a másik fele pedig az alkonyatot szimbolizáló Marrone Eklipsis festést kapta. Ilyen ez a 30 kilométert futott VT 6.0 SE is, mely valószínűleg az utolsó új Lamborghini Diablo.

Az utolsó új Lamborghini Diablo 27

6 literes, V12-es motorján magnézium szívótorok van, rövidebb kéziváltót kapott és rengeteg karbon elemet a géptérbe. 550 lóerős és 620 Nm nyomatékú, összkerék-hajtása 41:59 arányban hajt előre és hátra. Kevesebb mint 4 másodperc alatt gyorsul 100-ra az 1625 kg-os Diablo, a végsebessége pedig 340 km/óra. A beltér tökéletesen harmonizál a barna fényezéssel és az olaszok szokása szerint mindent bőrbe varrtak benne. Prémium hifi és DVD alapú navigációs rendszer található még a Diablóban.

Az utolsó új Lamborghini Diablo 28

2008-ban vette meg az amerikai piacos sportautót egy gyűjtő, aki temperált garázsban tartotta és csak négy évvel később adta tovább. Következő tulajdonosa sem szaporította benne a kilométereket. Az autóért az előzetes becslések szerint 230 millió forintot fizet majd az, aki a legtöbbet ajánl érte a Sotheby’s aukcióján.

Az utolsó új Lamborghini Diablo 29