Az alábbi videón egy amerikai rendőrtisztet láthatunk, amint vezetés közben igen intenzíven nyomkodja a telefonját, így esélye sincs észrevenni, hogy épp egy “torpedó” érkezik a másik sávból egy családi egyterű formájában.

 

A mobiltelefon vezetés közbeni használata jelentősen, mintegy négyszeresére növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A telefonáló vezető reakcióideje 50 százalékkal romlik a nem telefonálóéhoz képest, ami nagyjából az enyhe alkoholos befolyásoltságnál mért késedelemmel egyenértékű.

Akkor ilyen alapon az utassal se beszélgessünk, csak leszegett fejjel közlekedjünk? Tudósok – nem, nem britek – megállapították, hogy a telefonálás még úgy is sokkal jobban lefoglalja a vezető figyelmét, mint a rádióhallgatás, az utassal való beszélgetés, amikor az kihangosítóval bonyolítja a hívást. Hiába, a telefonálás ilyen összetett dolog.

Mi a szabály itthon?

“A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Ez alapján a piros lámpánál nem tiltott dolog a telefonálás, feltéve, hogy legalább négykerekű járműben teszi ezt a vezető. Igaz, ennek is megvannak a veszélyei, de a lámpánál elalvó autós legfeljebb csak bosszantó.