Mai napig egyedülálló a BMW történetében az M1-es, mely a vállalat egyetlen középmotoros sportautója mind a mai napig. Az M1-es utcai változatai egyre értékesebbek, így aztán azon sem csodálkozunk, hogy ezen a tetőponton került elő a semmiből ez az igazán különleges darab, melyet sebességrekord megdöntésére alakítottak át. Az M1-esben alaphelyzetben 3,5 literes, sorhatos motor lakik 277 lovas teljesítménnyel és 330 Nm nyomatékkal. Az 1,3 tonnát nyomó sportkocsi 6 másodperc alatt sprintel 100-as tempóra és akár 260 km/órával is száguldhat. A versenyváltozatokat ennél sokkal tovább hergelték, azok között előfordult bő 800 lóerős is. A Coys aukciósháznál azonban egy harmadik változat várja a csodát.

Összesen 453 példány készült az M1-esből, ami az autóipar igazán nagy ritkaságai közé emeli a BMW sportautóját. Az 1979-es évjáratú autót kétéves korában vette meg Harald Ertl az osztrák újságíró és autóversenyző, aki a BP-vel közös projekt miatt alakította át az autót. Tapasztalata volt bőséggel, hiszen sokat versenyzett a Deutsche Rennsport Meisterschaftban egy Schnitzer Motorsport által felkészített, turbós BMW 320i-vel. Innen már sejthető, hogy mi történt az M1-essel. Bizony, a sorhatosra két darab KKK turbófeltöltő került.

300 felett száguldott a turbós BMW M1-es 2

Ezek mellett a karosszériát is átdolgozták, hogy áramvonalasabb legyen és elférjen az LPG tartály. A nagy cél ugyanis az volt, hogy ez legyen az az LPG-s autó, mely átlépi a háromszázas határt. A 410 lóerősre izmosított autónak sikerült is 1981. október 17-én 301,4 km/órás sebességet elérnie. Erről azonban nincs hivatalos dokumentum. Ezt követően Harald felesége és fia a Midland Motor Múzeumnak adta az autót, ott viszont a tulajdonos nem túl korrekt módon elkezdte eladogatni a kiállítási tárgyakat. Szerencsére Ertléknek sikerült visszaszereznie a különleges M1-est.

300 felett száguldott a turbós BMW M1-es 3

Aztán nagyobb házba költözött a család, ahol több hely állt rendelkezésre az autó tárolására is, így az M1-es ott porosodott náluk. Most viszont az erősen lelakott és hiányos autót a Coys árverésén lehet megkaparintani. Nagyszerű lenne, ha olyan kezekbe kerülhetne a turbós BMW M1, aki régi fényét adja vissza az autónak.