A 2018-ban megújult Sportage világszerte a legnépszerűbb Kia modell: már közel 5,5 millió darabot adtak el belőle az 1993-ban indult értékesítés kezdete óta. A hazai piacon szorosan követi a Ceedet, ami kifejezetten Európának készült, és kizárólag itt, az öreg kontinensen kapható. A Kia Sportage már a negyedik generációt tapossa, és töretlenül halad előre: a Kia eladásainak negyedét adja.

Az első Sportage generáció érkezését előre vetítő tanulmány az “Urban SUV,” a 1991-es Tokiói Autószalonon volt először látható. Az erre épülő, 1993-ban bemutatott Sportage modellciklusának végéig több mint 50 000 példányban kelt el világszerte.

A modell elképesztő sikerét mutatja, hogy a második generációból már több mint 1,2 millió darab fogyott összesen gyártásának hét éve alatt, a harmadik generáció pedig mindössze négy év alatt elérte az egymilliót. Így a Sportage összeladásai már a bemutatása utáni hatodik évben meghaladták a kétmilliós darabszámot. A Sportage az európai piacokra itt helyben, a Kia szlovákiai üzemében készül, Zsolnán. A második generáció európai gyártása 2007-ben indult, azóta közel 1,4 millió Sportage-et gyártott a Kia csak Európában.

A Sportage számos rangos elismerést tudhat már magáénak: a harmadik és a negyedik generáció is megkapta a legrangosabb formatervezési díjakat, az ‘iF Design’ és a ‘red dot’ díját, ugyanakkor a legfrissebb modell megszerezte az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) legmagasabb biztonsági minősítését. A minőséget pedig nem igazolhatná jobban a piacon máig egyedülálló 7 éves (vagy 150 000 km-re érvényes) gyártói garancia, ami nem csak a Sportage-re, hanem a Kia minden modelljére érvényes.

A Sportage folyamatosan bővülő motorkínálata jelenleg négyféle variánst kínál: a benzinesek között 1.6-os motort 132 és 177 lóerővel, míg a szintén 1.6-os dízel 116 és 136 lóerővel érhető el. A nagyobb teljesítményű változatokhoz elérhető összkerékhajtás és hétfokozatú, duplakuplungos robotváltó is. Az új Sportage a Kia legmodernebb vezetősegédeivel fut, többek között városi araszoló (Stop&Go) funkciós adaptív tempomattal (Smart Cruise Control), a parkolást, manőverezést segítő panorámakamerával, a vezetés biztonsága érdekében pedig fáradtságérzékelővel (Driver Attention Warning), amely figyelmezteti a vezetőt a pihenésre. Az európai vásárlók választhatnak a Kia legmodernebb infotainment rendszerei közül, amelyek a hagyományos 7,0 colos és az új, keretnélküli 8,0 colos érintőképernyővel is elérhetők.