Eddig csak kutatóintézetek alkalmazták a Toyota szabadalmaztatott DNS-elemző technológiáját, most viszont egy piaci szereplő is elkezdte használni azt a módszert, amellyel felgyorsítható a növénynemesítés folyamata.

Környezetvédelmi szerepvállalásának keretében a Toyota 1999 óta támogat különböző mezőgazdasági kutatásokat és fejlesztéseket, a meddő földterületek növényekkel történő betelepítésétől kezdve a biomassza-előállításig. Emellett a mezőgazdaság sürgető problémáira is igyekszik megoldást találni.

Így jutottak el a kutatók ahhoz a 2016-ban bemutatott, újszerű DNS-elemző technológiához, amely alkalmas a szelektív növénynemesítés ütemének felgyorsítására, így gyorsan és könnyen termeszthetővé válnak a preferált haszonnövények. A GRAS-Di névre keresztelt technológiával jóval gyorsabban és költséghatékonyabban végezhetők a génelemzések.

Az eljárást ma már elfogadott technikaként alkalmazzák a rezisztens cukornád-gének azonosításában, a földieper géntérképének felrajzolásában, és még néhány rutinszerű területen. A technológiát eddig kutatóintézetek végezték, most először azonban egy magáncég: a Japan Tobacco Inc. (JT) vette igénybe azt. A JT reméli, hogy a GRAS-Di technológia alkalmazásával hatékonyabban tudják majd azonosítani és felhasználni a minőséget és megbízhatóságot javító, hasznos géneket.

A Toyota technológiája a növények mellett az állattenyésztésben is szerephez juthat, a cég reméli, hogy a technológia elterjesztésével elősegítheti a természeti erőforrások stabilizálását, megoldást kínálhat a globális élelmezési problémákra.