A képeket elnézve egy jövőbe mutató, modern, a régi és új Lada jellemvonásokat látványosan ötvöző típust sejtet a 4×4 Vision. Igaz, hogy csak tanulmányautó, de a főtervező, Steve Mattin azt állítja, a szériaváltozat alig fog eltérni tőle.

A régi Nivára főleg a hátsó tetőoszlop nyílásai emlékeztetnek, de a szögletesebb motorháztető kettéválasztott fényszórói is a nagy elődöt idézik. Ezen felül a modern hatás dominál, az X alak minden oldalról visszaköszön, ott van a várhatóan LED technikát alkalmazó fényszórókban, és a kerekek felett, a frontrészen pedig markáns krómcsík képében jelenik meg.

Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 1Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 2Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 3

Műszaki részleteket egyelőre nem árultak el az oroszok, de a Renault rokonság sejthető, talán a Duster technikai alapjait veszik át, a beltér mindenesetre teljesen egyedi, digitális megoldásokkal teletömött műszerfalat ígér, automata váltóval, analóg műszerek nélkül.

Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 4Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 5Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 6Dögösnek ígérkezik a Lada Niva utódja 7

Hogy a koncepció végül hány százalékban, és mikor valósul majd meg, arra nem tippelnénk, de annyi biztos, hogy bármilyen formában óriási előrelépés lesz a 4×4 néven még mindig gyártott matuzsálemhez képest.