“Egy kicsit megint muszáj elkanyarodnunk a humortól, de nem nézhetjük tétlenül, amikor rendőrségi felsővezetők a médiában folyamatosan azt szajkózzák, hogy nincs intézkedési kényszer. Eközben a belső levelezésben ennek homlokegyenest ellentmondó utasítások repkednek!” – így indította bejegyzését a Zsaruhumor nevű Facebook-oldal, ahol az alábbi fotókat osztották meg.

Parancsra büntetnek a magyar rendőrök? 1

Kattints a képre, úgy valamivel olvashatóbb
Parancsra büntetnek a magyar rendőrök? 2

A képeken egy júliusi e-mail látható, melyben a Kaposvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottai kaptak utasításokat. Amennyiben ezeket az utasításokat nem sikerül teljesíteni a kapitányság munkatársainak, akkor “a teljes egység kimarad a jövő évi teljesítmény-juttatásból.”

Az e-mail szerint a közterületi intézkedéseknél is meg van határozva a kvóta: 50 százalékánál a rendőröknek rögzített figyelmeztetést kell alkalmazniuk, 35 százalékánál helyszíni bírságot kell kiszabniuk, a fennmaradt 15 százalék esetében pedig feljelentést kell tenniük.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy a kapitány nem adott ki erre vonatkozó utasítást:

“A Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások. A feladat-meghatározást a helyi parancsnok értelmezte félre, és azt saját hatáskörében eljárva számszerűsítette. Amint ezen utasítás a főkapitány tudomására jutott, azt azonnali hatállyal visszavonatta”

Szóval mindenki megnyugodhat, ez csupán tévedés volt, a parancsnok félreértette a dolgokat. Szerinted?