A zöld rendszámos autók egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell a parkolási díjjal vesződni. Ingyenesen állhatunk meg, de a szabályokat azért illik betartani, legyen az írott, vagy iratlan.

Pontosan mit tud a zöld rendszám?

A zöld rendszámtáblát 2015. szeptember végétől lehet igényelni. Az erre vonatkozó rendelet szerint a tisztán elektromos autók, a legalább 50 km-es elektromos üzemre képes növelt hatótávolságú autók és a konnektorról is tölthető, legalább 25 kilométeres elektromos hatótávú hibridek és más, nálunk egyelőre nemigen létező nulla emissziós gépkocsik (hidrogénautók, sűrített levegős autók) kaphatnak.

A zöld rendszám számos előnnyel jár: így például bizonyos helyeken ingyen lehet feltölteni a járműveket, egyes városokban – köztük a főváros összes kerületében, Debrecenben, Pécsen, Kaposváron, Szolnokon és Székesfehérváron – ingyen parkolhatnak, továbbá a gépjárműadó megfizetése alól is mentesülnek.

A fényképeket a Fehérvári gyökerek Facebook oldalon találtuk: “Szia. Erre nincsenek szavaim….. Nem hiszem, hogy überelhető gyökérség.” – vélte pénteken Anita, és mivel eleget fényképezett, gondolom a sofőr nem téblábolt ott a kocsi körül…)- írták a fotók mellé.

Ahogy ebből a HVG cikkből is kiderül, a közteresek nem bánnak kesztyűs kézzel a tilosban járó, zöld rendszámos autókkal, a fotón látható  kis elektromos Volkswagen Budapesten azért kapott kerékbilincset, mert parkolás közben ugyan csak minimálisan, de átlógott a felfestett vonalon.

Lebilincselt zöld rendszámos autó Budapesten. fotó – HVG.hu)