Egyre nagyobb teret nyer az elektromos autózás, amivel együtt nemcsak az erőforrásokkal takarékosabban bánó példányok, hanem a teljesítményre kihegyezett darabok is megjelentek. Több gyártó egyelőre igazán picike, de már a Mercedes-Benz is erőteljesen próbálkozik az elektromos autózással. Az elektromos hajtást kedvelők elsősorban a masszív gyorsulási élmény és a végtelen nyomaték miatt is kedvelik az elektromos autókat.

Tesla Model S P100D

5 izmos autó, ami felvillanyoz 1
5 izmos autó, ami felvillanyoz 2

5 izmos autó, ami felvillanyoz

5 izmos autó, ami felvillanyoz

5 izmos autó, ami felvillanyoz 8
5 izmos autó, ami felvillanyoz 9
5 izmos autó, ami felvillanyoz 10
5 izmos autó, ami felvillanyoz 11
5 izmos autó, ami felvillanyoz 12
Fotó megosztása:

Wrightspeed X1

5 izmos autó, ami felvillanyoz 13

Le sem tagadhatná, hogy az Ariel Atom jelentette a kiindulási alapot ehhez a bizonyára intenzív élményt nyújtó villanyautóhoz. 2005-ben mutatták be a pályázásra szánt autót és előre leszögezték, hogy a 3 másodperces gyorsulást produkáló gép nem készül sorozatban.

Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive

5 izmos autó, ami felvillanyoz 14

A kék krómgúnyába húzott SLS hosszú gépházteteje alatt keresve sem találnánk a megszokott V8-as motort. Nem holmi kis műhely alkotta, hanem maga a Mercedes. Teljesítménye 740 lóerő, nyomatékból pedig 1000 Nm áll rendelkezésre, amit kedve szerint oszt el a rendszer a kerekek között. Álló helyzetből 100 km/órás sebességre 3,9 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége pedig elektronikusan korlátozott 250-nél.

Renovo Coupé

5 izmos autó, ami felvillanyoz 15

Nem véletlenül ismerős a forma, egy igazi ikon a Shelby Cobra Daytona, mely 1964-ben még Le Mans-ban is rendkívül sikeres volt. Hogy miért vesznek elő a jövőbe mutató gyártók egy ilyen régi bódét? Peter Brock szerint az aerodinamikája még ma is tökéletes és ez igencsak fontos egy villanyautó esetében. Ennek ellenére nem büszkélkedhet kiemelkedő számokkal. A hatótáv körülbelül 160 kilométer, álló helyzetből 100 km/órás sebességre pedig 3,4 másodperc alatt gyorsul. Hagyományos töltéssel 5 óra alatt szívják magukat tele az akksik.

Rimac Concept S

5 izmos autó, ami felvillanyoz 16

Megnövelt leszorítóerő segíti a Rimac gépét, amire azért van szükség, mert így hatékonyabban tud küzdeni a másodpercek ellen a Pikes Peak hegyi felfutó versenyen. Tapasztalatuk van bőséggel, hiszen egy átalakított E30-as BMW-vel még rekordot is döntöttek. A 2016-ban bemutatott Concept S teljesítménye 1384 lóerő, nyomatékból pedig 1800 Nm áll a rendelkezésre, amit egy intelligens rendszer oszt szét a négy kerék között. Álló helyzetből 2,5 másodperc alatt ugrik 100-as tempóra, további 3,1 másodperc szükséges a 200-as osztásig.