A fedélzeti kamerás felvételt kollégánk felesége rögzítette, amin az látható, ahogy épp egy piroson átzúgó rendőr oldalról telibe kapja őket a budapesti Kálvária téren. Gyermekük az anyósülésen utazott, természetesen gyerekülésben, szerencsére senkinek nem esett baja, kivéve az autónak, ami gazdasági totálkárra tört.

A kamerás autó zöldön haladt át, míg a rendőrautó megkülönböztető jelzéssel a piroson. A rendőr elismerte, hogy hibázott és vállalta a felelősséget – a biztosító megtéríti a kárt -, hiszen a KRESZ világosan kimondja:

„A megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője a közúti jelzéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan továbbhaladást lehetővé tette.”

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nekünk autósoknak nem kell figyelnünk, sőt! A KRESZ ránk vonatkozó része ilyen esetben a következő:

„A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását – félrehúzódással és a szükséghez képest megállással – lehetővé kell tenni.”

Országos kátyú-verseny indult! Küldjön fotót, nyerhet vele!