A 43 éves James Edwards húsz éve vezeti azt az autószerelő műhelyt, amelyet még édesapja alapított a nyugat-angliai Shrewsbury városában. A férfit soha nem érdekelték a veterán autók, ám egy árverésen megpillantott egy piros Saabot, és úgy érezte, meg kell szereznie.

“Az autó ugyanúgy 1972-es, mint én magam, ráadásul a rendszámtáblája gyermekkoromra emlékeztetett, így azonnal megkedveltem.” – mondta később a férfi, aki büszkén vitte haza új szerzeményét, ám amikor édesapja meglátta a kocsit, elsírta magát.

Mint kiderült, a Saab 96 egykor apjáé volt, aki annyira szerette, hogy miután eladta, fényképét a szerviz falára is kiakasztotta – csoda, hogy fia soha nem vette észre a képet.

A jellegzetesen áramvonalas kupét eleinte háromhengeres, kétütemű motorral szerelték; legendássá ezzel a hajtáslánccal vált, elsősorban az idén májusban elhunyt Eric Carlsson raliversenyző révén, akit rettenthetetlen vezetési stílusa ellenére sem hagyott cserben az autó. Később a Ford által fejlesztett V4-es erőforrással szerelték az autót; az Edwards család rég elveszett négykerekűjében is egy ilyen blokk dolgozik.

Az alábbi felvételen mindkettőt megcsodálhatjuk, amint természetes közegükben: a fagyos svéd télben fickándoznak.