Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus egyre csak fokozódik, szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit Grad rakétavetőkkel lőtték oroszbarát szakadár erők. – nyilatkozta a donyecki rendőrparancsnok, a szakadárok azonban tagadják a vádakat.
Helyi illetékesek közlése szerint a támadásban 30-an meghaltak és több mint 90-en megsebesültek. Az ukrán belügyminisztérium korábbi közleményében arról számolt be, hogy tizenöt ember halt meg és további 46 megsebesült, köztük egy 12 éves kislány.
A bombázás pillanatát megörökítette több autó fedélzeti kamerája is.
Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott “donyecki népköztársaság” vezetője január 23-án bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. Azt viszont cáfolta, hogy támadást indítottak volna az utolsó, még Kijev ellenőrzése alatt álló Donyeck megyei nagyváros elfoglalására. 
Mariupol stratégiai jelentőségét az adja, hogy elfoglalásával Oroszország előtt megnyílna az út ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félszigettel, amelynek ellátása igen nehézkes a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson keresztül.