Az elmúlt napok maghasadását egyértelműen az M0-s elkerülő és a budapesti autópályák bevezetőinek fizetőssé tétélének híre okozta, nem beszélve a megyénkénti matricáról. Több ízben feldolgoztuk a témát, próbáltuk a jó oldalát nézni (bár nem volt könnyű), megkérdeztünk szakértőket és egyesületeket, de úgy gondoljuk, hogy az autósok véleménye a legfontosabb.
Ez a magyar autósok véleménye a fizetős M0-ról 1
Ezért most csokorba szedtük a cikkeink alá, és azok Facebook-posztjához érkező hozzászólásaitok legjavát. Több száz kommentről van szó, próbáltunk minden kategóriából válogatni. Vannak ellenzők, van, aki kimondottan örül a január 1-től érkező sarcnak, és van, aki a humor oldaláról közelíti meg:

Fizetnék az M9-en is, ha lenne, vagy az M8-on. Így legalább örülök,hogy nem érint egy újabb adó.

Végre a kormányzó pártok találtak maguknak egy igazi kihívást, túl sima lenne a következő választás egy normális vezetéssel. :)

Nagy lúzer ez a kormány. Én a földutakra is bevezetném a matricás rendszert. Mindenhova! Nincs kivétel! Olcsó a benzin, tessék fizetni az úthasználatért!

Ez tényleg akkor lesz szép, ha majd bevezetik a dugódíjat is, amelynek az a célja, hogy elkerüld a fővárost pl. az M0-n. Most már értelmes ötletnek tartom, hogy a politikusoknak kötelező legyen a drogteszt. De én kiegészíteném egy IQ teszttel is, és 90 IQ alatt elzavarnám őket.

Ilyen az, mikor a pénzügyi keretek szabják meg az irányokat :D Amúgy miért is nem lehet svájci rendszerben az összes útra érvényes matricás rendszert bevezetni? Akár 2 falu közötti mellékút, akár 2 nagyváros közötti gyorsforgalmi. Akár M0.

..egyébként meg valójában csak azzal a kieső résszel nem számoltak aki idáig megvette az egész országos éves matricát, de 2 hetente lement a Balatonra, vagy meglátogatta az anyukáját Gyöngyösön. Ezek kevesebbet fognak fizetni az biztos, hacsak be nem vezetik, hogy max 2 megyére lehet élni az 5000 forintos lehetőséggel :)

Én meg szívni fogok, mert egy régebbi egy számjegyű úton tudok csak bemenni Budapestre, és ez reggelente már így is 100%-on van, de mivel csak földúton tudom megközelíteni az M0-t ezért ott fogok a dugóban állni. Mindegy a szomszéd zöldségesnek újra felvirágzik a biznisz, hogy legyen valami jó is…

Tehát ha 2016-tól jön a dugódíj, akkor addig létre kell hozni mesterségesen dugókat, hogy legyen értelme miért kivetni az új sarcot (pl. villamos vágány- és útfelújítások) és ha ez nem elég, akkor beterelni a sehányad rendű utakra az autóst, hogy legyen minél nagyobb a dugó, amire ki lehet vetni az újabb sarcot. De most komolyan és viccet félre téve! Ha nem elég a pénz az államkasszában, akkor tényleg az a normális út, hogy újabb adókat vetnek ki? Mert szerintem inkább abban kéne gondolkodni, hogy nem kéne annyit ellopni! 

Sokan jól járnak ezzel egyébként. A megyejegy szerintem nagy előrelépés az ingázóknak, akik elég sokan vannak. És lehetőség azoknak, akik eddig ugyan útdíj nélkül jártak be dolgozni, viszont privát útjaikon sem tudták használni a megye autópályáit.

Az a szívás a megyeivel, hogy abban a pillanatban vehetsz mellé matricát, hogy nem a megszokott útvonaladon közlekedsz. Az is szívás sokaknak, hogy a megszokott útvonaluk, ami eddig tartalmazta az ingyenes pályaszakaszt, innentől nem használható csak 5000Ft ellenében.

Szóval az költségcsökkentésnek minősül SZERINTÜK, ha egy évben egy alkalommal lemegyek a Balcsira, ezért 5 megyére + az M0-ra ki kell váltanom az éves matricát? 30 000 Ft 1 útért.

Nem lenne semmi baj, a sarcokat meg le is nyelnénk de könyörgöm, mikor az autópályán kátyúra figyelmeztető jel van, vagy főúton beszakad a Maruti alatt a csatornafedel…akkor hova megy a rengeteg autós pénze??

Évi 15x felmegyek Pestre. 10ezrembe kerul ezentul az ami eddig 43 volt. Felfújja mindenki ezt az egeszet. Akinek van kocsija es hasznalja is, annak ez nem tetel. A pestieknek meg -5e evente, komolyan ezen igy kell porogni? Menjetek busszal!
Vidék eddig is fizetett ….Budapest miért nem? nagyon pozitív, megkésett intézkedés volt!!!

Miért lázadtok pesti barátaim? Vidéki lévén,ha a fővárosba akarok menni, fizetnem kell a pályáért,és nem lázadok. Ha nem akarok fizetni,megyek az alsóbb rendűn. Fizessetek ti is,ha autózni akartok. Ha meg nem akartok fizetni, csináljatok úgy,mint mi itt vidéken: BICIKLIZÜNK.

Abszurdisztan! Az elkerülőt szinte a világ minden pontján ingyenesek,hogy csökkentsék a belvárosi átmenő forgalmat. Ezeknek megint elgurult a gyógyszerük!

Járda adó? Bicikliadó? Levegőadó? Újabb rezsicsökkentés! Magyarország jobban teljesít!!!

Most vagy a cba-kat kell kiköltöztetni az M0 mellé, vagy beterelni az embereket a városba … na melyik az egyszerűbb!???

Bele se merek gondolni, hogy Budaörs mennyire be lesz dugulva egész évben. A bevezető szakaszok fizetőssé tételét egy kissé túlzásnak tartom.

De legalább nincs internet-adó! :D

Január 1-től, még lúdtalpbetét adó is lesz!

Ezeket már megint megrázta az áram. Na meg valamiből kell fedezni a várba való költözést, 1.5 milliárdot.

Szerintem ez kacsa. :D :D

Van, aki képek formájában nyilvánított véleményt:

Ez a magyar autósok véleménye a fizetős M0-ról 2
Ez a magyar autósok véleménye a fizetős M0-ról 3
Ez a magyar autósok véleménye a fizetős M0-ról 4