Beütött az ősz, erre figyelj ha esőben vezetsz! 2

Eddig elkényeztetett minket az időjárás, az elmúlt hetekben voltak napok, mikor jobb idő volt, mint augusztusban, de a Mátrix óta tudjuk, hogy
Az őszi hónapokban a balesetek nagy része azért következik be, mert a vezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét, illetve saját magát is ezekre a körülményekre. 
Ez a sofőr például felkészültnek tűnik, és ezért új szülinapot is ünnepelhet

Az elhasználódott akkumulátorok a hűvös időben könnyebben lemerülhetnek, ezért erre fokozottban figyeljünk ilyenkor, csakúgy mint a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére. Fontos kellék a jól működő ablaktörlő, esőben nem fognak semmit törölni a lapátok, ha elöregedett rajtuk a gumi. Szükséges a megfelelő ablakmosó folyadék.
Gyakori, hogy a szélvédő menet közben belülről bepárásodik. Ilyenkor bizony nem látunk ki rendesen az autóból, ezért a fűtőberendezésnek is jól kell működnie, ha van, vessük be a klímát! Tanácsos száraz törlőkendőt is bekészíteni a kesztyűtartóba, és a pollenszűrőt is kicserélni.
 
A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó hónapjaiban mindennapossá válnak. Főleg éjszaka, de nagyon gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván minden közlekedőtől. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
Köd sem kell hozzá, hogy esőben drasztikusan lecsökkenjen a látótávolság, ezért kell megfelelő távolságot tartani.

 
Figyeljünk a gyalogosokra is: ez például nagyon aljas dolog!

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, folyik a víz, nehéz átkelni az úttesten. A gyalogosok ilyenkor jellemzően arra figyelnek, hogy ne lépjenek bele a vízbe. Nekünk, autósoknak tehát számítaniuk kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban a jármű elé kerülhet.

Persze az autósok mellett a gyalogosoknak is mindent meg kell tenniük, nehogy elgázolják őket. Nem árt ügyelni, hogy mozgásuk kiszámítható legyen, ne teremtsenek váratlan, balesetveszélyes helyzetet.