“A modern építészet, autó- vagy termékdizájn a legkisebb hatást sem gyakorolta a hajótervezésre. Volt ez az ötlet, és elkezdett foglalkoztatni, hogy meg lehetne-e valósítani egy jacht képében” – mondta legújabb alkotásáról, a Star névre keresztelt szuperjachtról Igor Lobanov, és a szalvétára felskiccelt terv hamarosan számítógépes programban ért tovább. 

Az eredmény egy olyan hajó, amihez hasonlót még soha senki nem látott. 
A hajótest 132 méter hosszú, a közepén tornyosuló alakzat (amiről nevét is kapta a hajó) 60 méter magasra nyúlik fel. Belsejében nem kevesebb mint nyolc fedélzetet képzeltek el az alkotók, a legfelsőről az elénk táruló panorámában gyönyörködhetünk, feltéve, hogy rajta vagyunk a vendéglistán – erre egyébként egész jó esélye van az embernek, mert a merész vonalú hajó nyolc fedélzetén, összesen 3500 négyzetméteren (azaz egy harmad focipályán) több mint 200 embert lehet vendégül látni. 
Harminchatan ott is aludhatnak a vendégkajütökben, így akár exkluzív szállodaként is funkcionálhat a négy személylifttel felszerelt hajó. 
A hajó meghajtásáról nyolc generátoros dízel-elektromos hajtáslánc gondoskodik. A hajótest mindkét végében elhelyeztek egy-egy hajócsavart, így a jacht szó szerint helyben képes megfordulni, ami fontos egy szórakoztatásra termett vízi jármű esetében. 
Ami nem fontos, az a nagy sebesség: a Star végsebessége meghaladja a 18 csomót (33 km/óra), de komfortos utazósebessége csupán 14 csomó (26 km/óra); ezzel a tempóval 5000 tengeri mérföldet (9266 km) képes megtenni tankolás nélkül, azaz több mint két hétig képes folyamatosan haladni. 
A hajón van helikopter leszálló, víz alatti kilátó, és alighanem minden, amit ma egy magára valamit is adó milliárdos elvárhat egy büszke hajóépítőtől. Az árról természetesen egy szó sem esik a tájékoztatásban – hogy is mondják: ha meg kell kérdezned, mennyibe kerül, nem engedheted meg magadnak.

Igényes internetfogyasztónak érzed magad? Akkor ezt mindenképpen látnod kell, olyat mutatunk, amit csak nagyon kevesek tudnak. Kattints a képre!

Ki nem találod, mi ez és mekkora! 1