Jason Gates rendőrtiszt napja pont úgy kezdődött, mint az összes többi, és mikor beült a járőrautóba még nem gondolta, hogy hősként fogja álomra hajtani a fejét.
A helyszín az Egyesült Államokban található Kalamazoo, a járőr pedig nagy valószínűséggel életet mentett, lehet többet is! 
A rendőr észnél volt, és kiszúrta, hogy a hölgy szokatlanul terelgeti a járművét, és azonnal félreállította. Mikor kinyílt az ajtó látta, hogy a nő fuldoklik. “Szórakozik velem?” – kérdezte Gates, de aztán pillanatok alatt rájött, hogy ennek a fele sem tréfa, és kikapta a sofőrt az egyterűből. 
Miután sikeresen elhárult a veszély, a nő zokogva borult a rendőr nyakába, és láthatóan nagyon hálás volt amiért megmentették az életét. 
A rendőrtiszt egyébként a Heimlich-fogást (Heimlich-manőver) alkalmazta, hogy szabaddá tegye a fuldokló hölgy légútját. A fogást elvégző a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, és a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseli a tüdőt, hogy az így megnövekedő légnyomással próbálja kiszabadítani a félrenyelt tárgyat.
A manővert rendszerint akkor használják, ha a fulladozó felnőtt vagy idősebb gyermek, és még lélegzik. Eszméletét vesztett, nem lélegző emberen szív-tüdő újraélesztést, kisgyermekeknél hasra fektetést és hátba veregetést alkalmaznak inkább. Mivel a fogás a légnyomáson alapszik, csak olyankor működik, amikor a félrenyelt dolog teljesen elzárja a légcsövet – például félrenyelt folyadéknál vagy halszálkánál nem alkalmazható.